Suspendă sau nu Comisia Europeană fondurile pentru Ungaria?

Via: rfi.ro

Altă dată foarte vocali, liderii Fidesz nu mai vorbesc despre planurile diabolice ale Bruxelles-ului, despre atitudinea imperială, nici despre jocurile pe care George Soros le face cu instituțiile europene. În tăcerea totală doar vocea ministrului ungar pentru dezvoltare, Tibor Navracsics se mai aude, fostul comisar european care dă permanent asigurări despre intențiile sincere ale guvernului ungar de a respecta normele democratice și statul de drept. Miza este o sumă de 7,5 miliarde de euro, aproximativ 5% din PIB-ul Ungariei estimat pentru anul acesta.

Totuși, unde au ajuns negocierile și ce așteaptă fiecare parte?

Pe scurt, Bruxelles-ul – incluzând aici și instituții europene care au sediul în altă parte – consideră că în Ungaria, banii contribuabililor din cele 27 de state membre sunt deturnați și folosiți în scopuri personale, pentru înavuțirea extremă a prietenilor și familiei lui Viktor Orban. În acest scop, premierul ungar și guvernele pe care le-a condus în ultimii 12 ani au demontat sistematic toate mecanismele care puteau împiedica deturnarea fondurilor europene: independența procuraturii și a justiției, procedurile licitațiilor publice, independența presei, conflicte de interese.

Pe baza unei scrisori din 20 iulie, intenția inițială a Comisiei Europene era de a suspenda 70% din 3 programe operative de coeziune. Din acest moment, guvernul ungar a devenit extrem de cooperant, iar pe 22 august a prezentat planurile sale pentru a ajunge la un acord. Ele nu au fost suficiente, iar pe 7 septembrie, ministrul justiției, Judit Varga a plecat la Bruxelles pentru a negocia personal condițiile. Rezultatele au fost prezentate săptămâna trecută, și anume asumarea de către guvernul ungar a 17 măsuri de restabilire a normelor democratice. Cabinetul Orban are la dispoziție două luni, până pe 19 noiembrie, să aplice ultima măsură din cele 17, printre altele și o Autoritate pentru Integritate, similară DNA-ului din România.

Se pare însă că încrederea partenerilor europeni nu a fost complet restabilită, având în vedere că în schimbul celor 17 măsuri, suma suspendată a fost redusă doar puțin, de la 70 la 65%. În plus, vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova a respins ideea că s-ar fi ajuns la un acord cu Ungaria în privința deblocării fondurilor. ”Aplicăm foarte strict normele statului de drept, trebuie să stabilim dacă fondurile europene sunt suficient de protejate în anumite state membre. În cazul Ungariei răspunsul este în mod clar nu”, a spus Jourova, adăugând totodată că Ungaria a mers foarte departe prin ceea ce și-a asumat.

Oricum, până la decizia finală mai sunt multe stații, iar Comisia Europeană nu decide singură. Însă Ungaria rămâne în continuare monitorizată atent. Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn a salutat duminică planurile ungare de reformă a combaterii corupției. Totul depinde de aplicarea lor practică. Riscurile corupției vor exista în continuare, în ciuda negocierilor constructive, a spus Hahn.

Citește articolul pe rfi.ro