“Teheranul nu are opțiuni în acest moment. Presiunea străzii se adaugă celei occidentale”

Via: rfi.ro

Cel mai probabil, atât Iranul cât si statele Unite se vor reașeza la masa negocierilor pentru a semna un alt acord nuclear, din care Washingtonul s-a retras în 2018.

Dan Dungaciu anticipează că asta se va întâmpla până în noiembrie, când în Statele Unite vor fi organizate alegeri prezidențiale. Iar renegocierea acordului i-ar aduce puncte importante președintelui Donald Trump, care își dorește încă un mandat la Casa Albă.

Iranul a anunţat săptămâna trecută cea de ”a cincea şi ultima fază” a planului său de reducere a angajamentelor nucleare, precizând că nu se mai consideră obligat de-acum să respecte vreo limită cu privire la numărul centrifugelor.

Anunţul Teheranului a intervinit într-o atmosferă de tensiuni sporite între Statele Unite şi Teheran, după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, într-un atac aerian american la Bagdad.

Duminică, noi proteste au izbucnit în Iran, duminică, manifestanţii cerând demisia conducătorilor după ce autorităţile au recunoscut, sâmbătă, că au doborât din greşeală avionul ucrainean.

Sâmbătă dimineaţă, autorităţile de la Teheran au recunoscut că au doborât din greşeală avionul companiei Ukraine International Airlines. Avionul, un Boeing 737 UIA, s-a prăbuşit la două minute după ce a decolat de la Teheran către Kiev. Catastrofa care a dus la moartea a 176 de persoane – în principal iraniano-canadieni, dar şi afgani, britanici, suedezi şi ucraineni – a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, la puţin timp după tiruri de rachete ale Teheranului asupra a două baze folosite de armata americană în Irak.

Citește articolul pe rfi.ro