The New York Times: SUA prelungesc prezența militară în România

Via: rfi.ro

În ultimul an, extinsa Bază Aeriană Mihail Kogălniceanu, aflată la doar șapte minute de zbor de rachetă peste Marea Neagră față de Crimeea, unde sunt forțele ruse, a devenit un centru de pregătire pentru forțele NATO din sud-estul Europei. Soldații de aici ar fi o primă linie de apărare dacă Rusia ar invada mai la vest, scrie The New York Times.

Aici se află, din vara anului trecut, aproximativ 4.000 de soldați americani din Divizia 101 Aeropurtată. Înainte de asta, a existat un contingent mai mic din cadrul Diviziei 82 Aeropurtate care a fost trimis ca parte a unei forțe de răspuns rapid după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie.

Trupele Diviziei 101 Aeropurtate vor pleca în următoarele două luni, însă, oficialii au informat că vor fi înlocuite de o brigadă diferită din Divizia 101, care are baza la Fort Campbell, în Kentucky.

Oficialii Pentagonului au mai declarat pentru The New York Times că această nouă misiune va fi condusă un general-maior. Analiștii militari consideră că prezența acestuia atât de aproape de granița cu Ucraina ar fi benefică, deoarece ar permite luarea unor decizii rapide cu privire la locul de poziționare a trupelor și armelor în cazul în care Rusia ar împinge războiul pe teritoriul NATO.

Această schimbare „ar asigura faptul că Statele Unite vor continua să fie bine poziționate ceea ce ar descuraja și ar oferi o defensivă robustă alături de aliații noștri de pe continentul european”, a susținut armata într-un comunicat transmis sâmbătă. „Statele Unite vor continua să își ajusteze postura după cum este necesar, ca răspuns la mediul de securitate dinamic”, se arată în document.

Consolidarea trupelor face parte din angajamentul președintelui Joe Biden de a crește forțele americane în Europa ca răspuns la invazia Rusiei. Angajamentul a inclus, de asemenea, aproximativ 12.000 de soldați americani, aflați în prezent în vestul Poloniei, care lucrează cu forțele NATO. În România, forțele americane antrenează soldați din Bulgaria, Germania, Ungaria și Slovacia.

Citește articolul pe rfi.ro