“Tinerii iranieni nu-i mai vor pe ayatollahi” (sociolog iranian)

Via: rfi.ro

Ea spune despre generalul Qasem Soleimani că, în rândul susținătorilor regimului, el era văzut ca numărul doi, unii chiar l-au considerat drept numărul unu, capabil să dea ordine, inclusiv pentru ghidul revoluției Ali Khamenei!

”Este un zvon pe care – spune ea – nu îl susțin, dar arată imaginea de care s-a bucurat. Unele zvonuri spun, de asemenea, că dobândise prea multă putere și că a trebuit eliminat. El a avut un rol militar, dar și un rol mafiot în economia iraniană.

Întrebată dacă moartea generalului a avut darul de a uni societatea în jurul regimului, cercetătoarea spune că da. Iar acest model nu este deloc nou în republica islamică.

Însuși Khomeini, fondatorul Republicii Islamice, a spus că războiul Iran-Irak, din anii 1980, a fost un dar de la Dumnezeu, deoarece a unit oamenii din jurul ayatollahilor.

În Iran, spune cercetătoarea pentru Le Point, 75% din populație trăiește sub pragul sărăciei.

Văd, prin intermediul rețelelor de socializare, o cacofonie profundă în rândul tineretului, cu opinii foarte divergente pe multe subiecte. Dar toți acești tineri au un lucru în comun: ei nu mai doresc deloc regimul ayatollahilor.

Oamenii suferă, dar asta nu creează automat resentimente față de americani. Iranul mediu este în primul rând împotriva liderilor săi. Iranienii sunt foarte raționali. Nu sunt admiratori ai Americii, dar mânia lor este îndreptată mai ales împotriva Republicii Islamice, care s-a opus sistematic americanilor timp de patruzeci de ani.

Iranul nu mai are bani. Liderii se luptă să plătească milițiile lor din Liban, Siria sau Irak. Republica Islamică este doar un imperiu mercenar. Nu au reușit să creeze o infrastructură solidă de putere în oricare dintre țările sub influența lor. Chiar și în Liban, ce a construit Hezbollah? Nimic!

Doar câteva spitale disponibile pentru șefii săi și nu publicul larg. Este condus, la fel ca nașii săi iranieni, de către o cleptocrație incapabilă. Acesta este motivul pentru care poporul libanez iese astăzi în stradă”, spune cercetătoarea pentru Le Point.

Citește articolul pe rfi.ro