Ucraina marchează miercuri Ziua Independenței și 6 luni de la începerea invaziei ruse

Via: rfi.ro

Ucraina se pregateste să marcheze miercuri cea mai importantă sărbătoare naţională – Ziua Independenţei. In urma cu 31 de ani Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de atunci, a adoptat Declaraţia de Independenţă a Ucrainei, iar ca rezultat s-a format actualul Stat ucrainean. Ucrainenii se tem că Rusia va marca „în felul ei” bucuria independenței ucrainenilor.

Data marcheaza de altfel șase luni de când Rusia a început invazia pe scară largă a Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni să fie vigilenți săptămâna viitoare. În discursul său video, Zelenski a spus că ucrainenii nu trebuie să permită Moscovei „să împrăștie deznădejde și frică”. „Toți trebuie să fim conștienți de faptul că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de urât”, a precizat liderul de la Kiev.

În discursul său video, Zelenski a spus că ucrainenii nu trebuie să permită Moscovei „să împrăștie deznădejde și frică”. „Toți trebuie să fim conștienți de faptul că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de urât”, a precizat liderul de la Kiev.

Mașina în care se afla fiica lui Aleksandr Dughin, ideologul lui Putin, a explodat la Moscova

Filosoful şi naţionalistul rus – despre care se spune că este un arhitect al războiului din Ucraina şi este supranumit “Rasputinul lui Putin” – a schimbat maşinile cu fiica sa în ultimul moment sâmbătă seara, potrivit news.ro.

Apropiații Kremlinului vorbesc deja despre un atentat cu mașină-capcană care îl viza, de fapt, pe tatăl ei. Aleksandr Dughin, în vârstă de 60 de ani, este adesea numit ideologul lui Putin, „creierul lui Putin” sau „Rasputin”, din cauza relației sale apropiate cu liderul de la Kremlin.

Reacția Ucrainei după ce fiica ideologului lui Putin ar fi murit într-un atentat

Șeful biroului prezidențial, Mihailo Podoliak, a declarat că Ucraina nu este implicată în explozia mașinii în care se afla Daria Dughina, fiica ideologului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin – considerat un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit Ukrainska Pravda.

“Ucraina nu are absolut nimic de-a face cu atacul de ieri, pentru că nu suntem o putere criminală precum Federația Rusă, cu atât mai puțin un stat terorist”, a declarat Mihailo Podoliak la o televiziune ucraineană.

Podoliak a apreciat în schimb că Rusia a început ”să se dezintegreze intern” şi că mai multe grupuri politice încep să se confrunte într-o luptă pentru putere.

Ca parte a acestei redistribuiri ideologice, creşte ”presiunea informaţională” asupra societăţii şi războiul din Ucraina este folosit drept portiţă de scăpare, în timp ce sectoarele naţionaliste se radicalizează tot mai mult, a susţinut Podoliak, notează EFE și Agerpres.

Mulți consideră că el este cel din spatele invaziei ruse din Ucraina. Deși nu are un rol oficial în guvern, se spune că ideologul naționalist îl influențează puternic pe Putin, în special în ceea ce privește propaganda.

Citește articolul pe rfi.ro