Ucraina. UPDATE: fotografii după ce ucrainienii au intrat în Kupiansk, important nod feroviar

Via: rfi.ro

Oficialii ucraineni au publicat imagini care arată trupele ridicând steagul deasupra principalului oraș feroviar care a aprovizionat forțele rusești din nord-estul Ucrainei, în timp ce o prăbușire a frontului rusesc amenința să se transforme într-o debandadă, scrie Reuters. Un jurnalist Reuters aflat în zona vastă recucerite în ultimele zile de forțele ucrainene, a văzut polițiști ucraineni care patrulau prin orașe și cutii de muniție care zăceau în grămezi pe poziții abandonate de soldații ruși care au fugit. Ucrainenii au ajuns acum în orașul Kupiansk, unde converg liniile de cale ferată care leagă Rusia de estul Ucrainei, principala rută logistică a Moscovei, ceea ce ar putea duce la căderea în capcană a mii de soldați ruși. Natalia Popova, consilier al șefului consiliului regional din Harkov, a distribuit pe Facebook fotografii cu trupe care țin un steag ucrainean în fața primăriei din Kupiansk. Un steag rusesc se afla la picioarele lor. “Kupiansk este Ucraina. Glorie forțelor armate ale Ucrainei”, a scris ea. În Hrakove, unul dintre satele recucerite, jurnaliștii Reuters au văzut vehicule arse care purtau simbolul “Z” al invaziei ruse, precum și mormane de gunoaie și muniție abandonată.

Șeful regional al poliției, Volodymyr Timoșenko, a declarat că poliția ucraineană a verificat identitățile locuitorilor locali care au trăit sub ocupație rusă din a doua zi a invaziei. “Prima funcție este de a le oferi ajutorul de care au nevoie. Următoarea funcție este de a documenta crimele comise de invadatorii ruși pe teritoriile pe care le-au ocupat temporar.” Capturarea cel puțin a unei părți din Kupiansk, dacă se confirmă, lasă potențial mii de soldați ruși blocați pe linia frontului și fără provizii. Reuters nu a putut verifica în mod independent situația din oraș. În ultimele zile, Ucraina a cucerit o porțiune uriașă de teritoriu în estul țării, în cel mai rapid avaans de când a oprit asaltul asupra capitalei Kiev în martie. Într-un discurs video susținut în cursul nopții, președintele Volodimir Zelenski a declarat că cel puțin 30 de așezări au fost eliberate în regiunea Harkov.

Moscova a recunoscut că linia sa de front a cedat în Harkov, dar a declarat că trimite trupe suplimentare pentru a întări zona. Șeful administrației instalate de Rusia în zonele ocupate din provincie, Vitaliy Ganchev, a descris avansul ca fiind o victorie ucraineană și a cerut civililor să fugă.

Oleksiy Arestovych, un consilier al biroului prezidențial ucrainean, a declarat, într-o înregistrare video postată pe YouTube, că rușii din Izium sunt aproape izolați. Reuters nu a reușit să verifice imediat rapoartele care descriu situația din Izium. Ganchev, oficialul regional instalat de ruși, a inclus Izium printre orașele în care a spus că civilii ar trebui să se evacueze. “Vedem acum succese la Herson, vedem unele succese la Harkov, așa că este foarte, foarte încurajator”, a declarat joi secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în cadrul unei conferințe de presă la Praga.

Zeci de mii de oameni au fost uciși, milioane de oameni au fost alungați din casele lor, iar forțele rusești au distrus orașe întregi de la lansarea a ceea ce Moscova numește o “operațiune militară specială” pentru a “dezarma” Ucraina.

Citește articolul pe rfi.ro