UK: Cum va fi afectată monarhia de interviul lui Harry și Meghan?

Via: rfi.ro

“Întreaga familie este întristată să afle cât de mare a fost provocarea ultimii ani pentru Harry și Meghan. Problemele ridicate, în special cea referitoare la rasă, sunt îngrijorătoare. Deși unele amintiri pot varia, acestea sunt luate foarte în serios și vor fi abordate de către familie în mod privat. Harry, Meghan și Archie vor fi întotdeauna membri mult iubiți ai familiei” se spune într-un scurt comunicat de presă al Palatului Buckingham.

Unele acuzații făcute de cuplul care a emigrat în Statele Unite anul trecut, renunțând la statutul de membri activi ai familiei regale britanice sunt grave, cum ar fi cea de rasism la adresa lui Meghan, a cărei mamă este de culoare.

Prințul Harry a refuzat să numească membrul familiei regale care a întrebat ce culoare de piele va avea Archie, primul fiu încă nenăscut atunci al cuplului, dar a precizat că nu e vorba de regină și nici de prințul consort Filip.

Dar această acuzație poate contamina imaginea reginei, care trebuie să fie un factor unificator pentru o națiune tot mai multi-rasială și multi-etnică.

Prințul Harry l-a acuzat și pe tatăl său că a refuzat să-i mai vorbească la începutul anului trecut, familia regală i-a retras sprijinul financiar, iar Archie nu va primi titlul de prinț dacă regina nu i-l acordă în mod explicit.

Acuzațiile la adresa prințului moștenitor reamintesc de cele făcute acum peste 25 de ani de fosta sa soție, mama lui Harry, Diana care a spus într-un interviu la BBC că nu este competent ca să fie rege.

Prințul Charles a preluat la ora actuală numeroase atribuții de la mama sa, care luna viitoare împlinește 95 de ani și este în izolare la castelul Windsor la 40 km vest de Londra.

Încurajarea republicanismului

Într-un sondaj de opinie după redifuzarea de către canalul britanic ITV a interviului, opiniile au fost împărțite: 32 % au spus că sprijină familia regală, 32% cuplul Harry-Meghan, în timp ce 36% au fost nehotărâți.

Prințul Harry și soția sa Meghan intervievați de Oprah Winfrey

Prințul Harry și soția sa Meghan au făcut acuzații grave la adresa familiei regale britanice în interviul cu Oprah Winfrey
Image source:
Getty Images

O astfel de situație nu poate decât da apă la moară republicanilor. Regina Elisabeta se bucură de un prestigiu deosebit după aproape 70 de ani de domnie, dar generațiile următoare, ale copiilor și nepoților săi, implicați în diferite scandaluri publice nu au aceeași imagine.

Și în plină pandemie, după Brexit care a divizat țara în două timp de peste patru ani, o nouă diviziune între monarhiști și republicani ar pune țara sub o presiune suplimentară.

În plus, un alt scandal în care să fie prinsă monarhia nu ar face decât să avantajeze curentele separatiste din Scoția, unde naționaliștii la putere acolo din 2007 doresc să convoace un nou referendum pentru independență, ca și cei din Irlanda de Nord care doresc un referendum pentru unirea cu Republica Irlanda.

Implicațiile constituționale ar putea depăși insulele britanice și ar putea influența legăturile cu Commonwealth-ul, fost imperiu britanic. În Australia, fostul prim ministru Malcolm Turnbull a ridicat din nou ideea unui referendum de abolire a monarhiei.

Citește articolul pe rfi.ro