UK: Ziua Victoriei în Europa – aniversare pe fond de Coronavirus

Via: rfi.ro

Anul acesta ziua de vineri 8 mai fusese declarată sărbătoare legală, în locul primei zile de luni din mai, ca de obicei în onoarea marcării a 75 de ani de la capitularea Germaniei Naziste în fața aliaților.

Dar în loc de mult-așteptatele petreceri de stradă, ca în 1945, oamenii vor trebui să stea în case, carantina fiind în vigoare în tot Regatul Unit.

Totuși, acest moment important în istoria britanică și europeană va fi marcat în primul rând prin două minute de tăcere la ora locală 11, iar apoi la ora 15 va fi re-difuzat la radio discursul ținut acum 75 de ani de prim ministrul din acel moment, Winston Churchill.

Momentul cel mai așteptat va fi probabil la ora 21, când va fi difuzat un mesaj pre-înregistrat al Reginei Elisabeta a II-a, exact la aceeași oră la care se adresase națiunii cu 75 de ani înainte, tatăl ei, Regele George al VI-lea.

Mesaj regal

Va fi al doilea mesaj în două luni adresat națiunii de suverana în vârstă de 94 de ani, cel din aprilie fiind unul de încurajare în momentul în care prim ministrul Boris Johnson era internat în spital cu simptome grave de Covid-19.

De la stânga: Prințesa Elisabeta, Regina Elisabeta, prim ministrul Winston Churchill, Regele George al VI-lea, Prințesa Margareta

Prințesa Elisabeta, Regina Elisabeta, prim ministrul Winston Churchill, Regele George al VI-lea, Prințesa Margareta salută mulțimea pe 8 mai 1945
Image source:
Getty Images

Pandemia a ucis deja peste 30000 de persoane în Marea Britanie și presa a calculat că la Londra mai multe persoane au murit în patru săptămâni de Covid-19 decât au fost omorâți în primele patru săptămâni ale Blitz-ului, bombardamentele aeriene ale aviației germane asupra capitalei britanice, între 7 septembrie și 4 octombrie 1940.

Dar în ultimele săptămâni un veteran al celui de-al doilea război mondial, căpitanul Tom Moore, a reamintit de spiritul de luptă al acelor vremuri: înaintea împlinirii săptămâna trecută a vârstei de 100 de ani el a reușit să adune pentru Serviciul Național de Sănătate (NHS) donații în valoare de aproape 33 de milioane de lire, parcurgând 100 de ture ale grădinii casei sale din comitatul Bedfordshire.

Duminică premierul Johnson va anunța primele măsuri de relaxare a restricțiilor impuse pe 23 martie, dar acestea va fi probabil modeste și graduale.

Autoritățile speră ca totuși aniversarea celor 75 de ani să poată fi marcată în aer liber pe 15 august, Ziua Victoriei împotriva Japoniei, data la care ostilitățile din cel de-al doilea război mondial au luat sfârșit.

Citește articolul pe rfi.ro