Ultimii 30 de ani. Traian Băsescu: Nu e scuză că nu ai condiții să crești copilul în România. Dacă vrei să crești trei copii, îi crești

Via: rfi.ro

Partea I: “(…) plătim prețul lipsei de forță de muncă.M-a preocupat enorm și mi-am dat seama că nu am ce-i face. E precum schimbările climatice.”

Traian Băsescu: Cine vrea să aibă o privire realistă asupra României și compară România din 1990 cu România de azi va constata că diferența este gigantică. România a făcut progrese enorme în toate domeniile, inclusiv în domeniul atât de criticat al economiei. România este o țară care exportă 80% pe cea mai puternică piață, pe piața Uniunii Europene. România este o țară care exportă 70 de miliarde de euro anual în condițiile în care în 1990 exportul de vârf al țării a fost de 10 miliarde de dolari. Diferența este gigantică.

Reporter: Ca societate, ce considerați că tindem să pierdem din vedere atunci când ne raportăm la ultimii 30 de ani?

T.B: Cred că nu pierdem nimic din vedere. Deși suntem foarte critici, cred că fiecare român, în sinea lui, vede evoluțiile, vede libertatea pe care o are. Pe de altă parte, vede opțiunile pe care le are. Să ne aducem aminte că era exclusă opțiunea lucrului, a muncii în străinătate. O avem. Vede facilitatea de a circula liber în toată Europa și în plus de asta, în baza faptului că suntem stat membru al Uniunii Europene, circulăm fără viză în peste 100 de state ale lumii. S-a schimbat formidabil România.

Rep: Am auzit un cuvânt. Cred că la Radu Paraschivescu, dacă nu mă înșel. Mi-a plăcut teribil cum a formulat la un moment dat. A spus că cel mai vulgar cuvânt din limba română este „Românica”. Cum vi se pare evaluarea acaesta?

T.B: Expresia este de o mizerie fără seamă. Mie îmi repugnă când aud „Românica”.

Rep: „Românica” este o consecință a ce?

T.B: Este o consecință a disprețului față de țara ta și nu a unei analize corecte. Când spui despre țara ta „Românica”, o micșorezi, o minimalizezi, o faci nimic, o faci un obiect. Un obiect fără suflet faci din România ta. Cei care folosesc această expresie în niciun caz nu pot să nu fie suspectați de prostie și de o elementară capacitate de a înțelege ce se întâmplă în țara lor.

Rep: Vorbeați de dreptul de a călători liber, de a lucra. În egală măsură avem o reală problemă cu migrația. Există și teoria care spune că valurile migratorii din anii 1990 și post aderare, de fapt, ne-au salvat.

T.B: Da, așa este. Șomajul ar fi fost enorm.

Rep: Însă, acum plătim prețul.

T.B: Acum plătim prețul. Pe perioadă de creștere economică plătim prețul lipsei de forță de muncă. Facem contracte tot mai mari cu Vietnam, cu Philipine, cu Pakistan, de unde aducem forță de muncă, dar la vremea respectivă ne-a salvat. Am fi ajuns la un șomaj de 30 – 35%.

Rep: V-a preocupat acest aspect în timpul mandatelor dumneavoastră?

T.B: M-a preocupat enorm și mi-am dat seama că nu am ce-i face. E precum schimbările climatice. Nu poți să dai un ordin și să spui omamenilor nu plecați când ei aveau o soluție mai bună decât în țară.

Citește articolul pe rfi.ro