Un general ”antiterorist” numit la conducerea garnizoanei militare din Hong Kong

Via: rfi.ro

Puțin cunoscută publicului larg din afara Chinei, Poliția Populara Armată este considerată mâna de fier a Partidului Comunist Chinez. Cu un buget anual de 19 miliarde de euro, această forță de aproximativ un milion de bărbați se află sub autoritatea directă a lui Xi Jinping. Este responsabilă de asigurarea coastelor, servește drept armată de rezervă în caz de conflict și asigură securitatea internă prin combaterea mișcărilor separatiste și a terorismului.

Peng Jingtang a fost trimis în Xinjiang în 2018, când regimul chinez a decis să își intensifice politica de represiune împotriva uigurilor.

Într-adevăr, în Xinjiang există cele mai multe detașamente ale acestor forțe paramilitare – șapte – chiar dacă șeful celor patru contingente desfășurate la Beijing are un “rol politic mai important” deoarece este o chestiune de siguranță a capitalei, explică Joel Wuthnow, un expert militar american.

Peng Jingtang a condus, de asemenea, primul exercițiu comun al acestei formațiuni cu forțe străine, în 2019. El a coordonat instruirea comună cu poliția antiteroristă din Kârgâzstan, din Urumqi, capitala Xinjiang, un episod care ar putea fi văzut ca primul pas al Poliției armate populare spre posibile desfășurări în străinătate. Unul dintre obiectivele lui Xi Jinping ar fi să se foloseasca de acești oameni pentru a asigura siguranța cetățenilor chinezi în țările traversate de „noile drumuri ale mătăsii”, spune Joel Wuthnow.

În timpul acestui exercițiu comun, Peng Jingtang a condus și unitatea Mountain Eagle Commandos, o trupă de elită formată din aproximativ 150 de bărbați, special instruiți pentru răspuns rapid împotriva amenințărilor teroriste.

Amintiri nu foarte plăcute

Mountain Eagle Commandos și Poliția Populara Armată în general “au fost deosebit de active în urmărirea ‘insurgenților’ din Xianjing, unde acești paramilitari nu au lăsat aminitiri prea plăcute populațiilor locale”, comentează revista Foreign Policy.

Această forță paramilitară direct subordonată Partidului Comunist Chinez “nu este foarte bine văzută de populația Chinei, care se teme de brutalitatea sa”, subliniază Bonnie Girard, președintele firmei americane de avocatură China Channel LTD.

De la începutul anilor ’80, această forță a fost implicată în numeroase incidente violente din China. În 2005, peste 20 de persoane au murit în confruntări cu acești paramilitari care au intervenit pentru a pune capăt unei revolte din provincia Guangdong.

O reformă majoră, impusă de Xi Jinping în 2018, a avut ca obiectiv ”profesionalizarea” poliției paramilitare, pentru a evita acest tip de incident “ce a avut drept consecință atragerea atenției internaționale”, subliniază Joel Wuthnow.

Nu este de mirare că sosirea unuia dintre cei mai importanți lideri ai acestei forțe armate controversate provoacă îngrijorare în Hong Kong. “Acest lucru poate părea o modalitate pentru Beijing de a consolida aparatul de securitate pe teren”, subliniază pentru France 24 Eric Yan-Ho Lai, specialist în politici și drepturile omului în Hong Kong la Georgetown Center for Asian Law.

”Retragere de aur” ?

Pe baza experienței sale în combaterea “amenințărilor teroriste”, Peng Jingtang a preluat conducerea unui contingent de aproximativ 6 000 de soldați chinezi. Acest „savoir-faire” al său pare perfect adecvat pentru aplicarea noii legi a securității naționale, adoptată în urma protestelor din 2019, ceea ce face posibilă urmărirea în justiție a oricărei persoane care constituie o „amenințare teroristă” din perspectiva conducerii.

Citește articolul pe rfi.ro