Un nou record al inflaţiei în zona euro: 10% în luna septembrie

Via: Newmoney.ro

Inflația a continuat să crească în zona euro, atingând nivelul de 10,0% în luna septembrie, conform datelor preliminare anunțate vineri de Oficiul pentru Statistici al Uniunii Europene (Eurostat).

Prețurile de consum din cele 19 țări care folosesc euro ca monedă au atins o rată anuală de 10% în septembrie, cel mai ridicat nivel de la crearea monedei euro în urmă cu mai bine de două decenii, a raportat vineri Comisia Europeană. Ritmul a fost mai mare decât au prezis economiștii și un salt mare de la 9,1 la sută în august, recordul anterior.

Prețurile energiei, care au crescut cu o rată anuală de 40,8% în septembrie, au fost din nou principalul contributor la accelerarea inflației în zona euro, determinată de invazia Ucrainei de către Rusia, care a furnizat anterior cea mai mare parte a gazelor naturale din Europa. Prețurile alimentelor au crescut cu 11,8% în septembrie, de la 10,6% în august.

Zece țări au înregistrat o inflație de două cifre, inclusiv cea mai mare economie a zonei euro, Germania. Publicarea cu o zi înainte a rezultatelor inflației mai mari decât așteptările din Germania, care la 10,9 la sută a atins un maxim din ultimii 70 de ani, a atras atenția economiștilor că datele de vineri la nivelul întregii zone euro ar putea fi mai mari decât se prevedea, scrie nytimes.com, potrivit antena3.ro.