Un nou scandal în Educaţie. Consiliul Naţional al Elevilor contestă structura noului an şcolar

Via: Newmoney.ro

Consiliul Naţional al Elevilor a anunţat că nu este de acord cu structura anului şcolar 2021-2022, aprobată de Ministerul Educaţiei, susţinând că organizarea cursurilor până la mijlocul lunii iunie afectează direct calitatea actului educaţional, în condiţiile în care cele mai multe unităţi de învăţământ nu au aer condiţionat, şi pentru că semestrul I este fragmentat.

Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, printr-un comunicat de presă, că Ministerul Educaţiei a aprobat, marţi, structura anului şcolar 2021-2022, „fără, însă, a supune dezbaterii publice un astfel de proiect şi fără a ţine cont, în esenţă, de opiniile reprezentanţilor societăţii civile”.

Consiliul Naţional al Elevilor consideră că anul şcolar să înceapă în prima zi a lunii septembrie astfel încât cursurile şi examenele să aibă loc în condiţii optime. „”, a precizat CNE.

Reprezentanţii elevilor nu sunt de acord nici cu fragmentarea semestrului I. „”, a susţinut Consiliul Naţional al Elevilor.

  Anul şcolar 2021 – 2022 va avea 34 de săptămâni

  Ordinul ministrului Educaţiei privind structura anului şcolar 2021 – 2022 a fost publicat marţi în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, cursurile anului şcolar 2021 – 2022 se vor derula pe parcursul a 34 de săptămâni, începând cu data de 13 septembrie.

  Semestrul I va avea 14 săptămâni de cursuri, din 13 septembrie până în 22 decembrie 2021, iar semestrul al II-lea – 20 de săptămâni, din data de 10 ianuarie şi până pe 10 iunie 2022.

  În semestrul I, în perioada 25 – 31 octombrie, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii din grupele de preşcolar sunt în vacanţă. Vacanţa de iarnă este programată din data de 23 decembrie 2021 şi până pe 9 ianuarie 2022.

  În semestrul al II-lea, vacanţa de primăvară va fi în perioada 15 aprilie – 1 mai 2022. Programul naţional „Şcoala altfel” se va desfăşura în perioada 8 – 14 aprilie 2022.

  Simularea evaluării naţionale şi a bacalaureatului

  De asemenea, Ministerul Educației a anunțat că simulările examenelor naționale se vor organiza, după cum urmează: simularea Evaluării Naţionale în perioada 29-31 martie, iar simularea Bacalaureatului între 22 și 25 martie.

  Simularea evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a va începe pe 29 martie, cu proba la Limba şi literatura română, informează un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

  Pe 30 martie va avea loc simularea la Matematică şi elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susţine pe 31 martie simularea probei la Limba şi literatura maternă.

  Potrivit sursei citate, simularea examenului naţional de bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a şi a XIII-a va începe pe 22 martie, cu proba la Limba şi literatura română – proba E.a), care va fi urmată pe 23 martie de simularea probei obligatorii a profilului – proba E.c).

  Pe 24 martie va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) şi pe 25 martie, simularea probei la Limba şi literatura maternă – proba E.b).