Un nou vehicul investițional pentru piața imobiliară, Meta Estate Trust, se pregătește pentru listarea pe bursă

Via: Newmoney.ro

Șase antreprenori și manageri români sunt pe cale să construiască un nou vehi­cul investițional pentru piața imobi­liară, care va fi listat pe AeRO și, în cele din urmă, pe Bursa de Valori București.

­

Lucian Dan este exponentul unei categorii destul de extinse de investitori, for­mată în ultimii cinci-șapte ani, după ce efec­tele marii recesiuni din 2008-2009 au început să se estompeze.

Logica acestora e destul de ușor de pă­truns. În loc să-și plaseze banii în depozite bancare sau în acțiuni ale unor companii listate pe piața de capital, au preferat să cumpere apartamente pe care să le închi­rieze. E de notorietate că băncile comerciale au redus treptat dobânzile la depo­zite atât în lei, cât și în euro (o medie puțin peste 1% net pe an), iar bursa a fost mult timp un teritoriu greu accesibil pentru investitorii persoane fizice. Deși în aparență „pasive“ și ușor de făcut, investițiile în scop de închiriere vin la pachet cu riscuri și cu efortul administrării portofoliului, mai ales când este format din multe uni­tăți.

  ­­

  Cronologic vorbind, primul vehicul de tip REIT listat pe AeRO după un plasament privat este Star Residence Invest. Compania, venită pe bursă în martie anul acesta, este inițiată de Impact Developer & Contractor, singurul dezvoltator imobiliar pre­zent pe BVB, și societatea de brokeraj BRK Financial Group. Star Residence Invest merge (deocamdată) pe modelul totul in-house: a cumpărat apartamente din complexul rezidențial Greenfield (un proiect al Impact), pe care le-a închiriat pe o peri­oadă de cinci ani companiei de construcții cu care colaborează dezvoltatorul, potrivit Profit.ro. Prețul unei acțiuni Star Residence se apreciase la începutul lui aprilie cu circa 60% față de nivelul atins în momentul plasamentului privat de la sfârșitul anului 2020.

  „În piață există de ceva vreme mai multe fonduri de investiții închise care cumpără sute de apartamente din proiectele rezi­dențiale noi, inclusiv de la noi“, afirmă Cris­tian Pascu, chief executive officer (CEO) al PSC Group, dezvoltatorul unor proiecte premium și de lux în nordul Bucu­reștiului. Randamentul promis de acestea este de 6-8% pe an. Șeful PSC Group mai spune că cererea investitorilor pentru pro­iecte imobiliare se manifestă și la nivel mic. El dă exemplul platformelor de crowdfunding, prin care se finanțează inclusiv un proiect din centrul Bucureștiului.

  A

  Cât despre chirii, pe fondul scăderii ce­re­rii, acestea au înregistrat scăderi de 5-10% în Capitală, conform unei analize a portalului imobiliar Titirez.ro. O bună parte din acest minus este cauzat de scă­de­rea turismului și mutarea învățământului universitar în online.

  Adrian Stanciu, unul dintre promotorii Meta Estate Trust, susține că piața chirii­lor nu este afectată pe toate segmentele. În plus, „activitatea de închirieri e doar una dintre direcțiile de investiție“ ale noului holding imobiliar. „Atâta vreme cât locuirea continuă să fie importantă și cât ne­voia de locuințe continuă să existe, va exista o piață viabilă pentru ele, de un fel sau altul“, adaugă Stanciu.

  Orașele aflate sub lupa Meta Estate Trust pentru toate cele trei tipuri de inves­tiții pe care le are în plan sunt: București, Cluj-Napoca, Brașov, Constanța, Iași și Timișoara.

  Pașii imediat următori pe care îi are de făcut Meta Estate Trust sunt alegerea unui broker în vederea listării și realizarea pri­melor achiziții pentru a putea face mai târziu și primele exituri. Oricum, în momentul IPO-ului pe AeRO, planificat pentru sfârșit de 2021 sau început de 2022, nu neapărat rezultatele companiei (istoricul va fi scurt) vor fi principalul argument în fața investitorilor. Prestigiul și calificarea promotorilor vor reprezenta garanția celor care vor cumpăra primele acțiuni Meta Estate Trust. Și oricum, cu riscul de a spune un truism, imobiliarele sunt întotdeauna despre viitor.

  Context

  În ciuda pandemiei, piața imobiliară a continuat creș­terea. Iată câțiva parametri care explică și nuanțează această evoluție, furnizați de SVN Romania și Meta Estate Trust.