Un secol de la semnarea tratatului prin care s-a înființat Uniunea Sovietică, urmașă a Imperiului Țarist, ambele modele pentru Rusia...

Via: rfi.ro

Tratatul de fondare a URSS a fost semnat la Moscova între Rusia, Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia și Azerbaidjan. Dar de la început noțiunea unei federații sau confederații a fost o iluzie, explică profesorul de științe politice de la Universitatea Maryland din Statele Unite, Vladimir Tismăneanu.

Vladimir Tismăneanu:Era vorba de constituirea unei uniuni pe bază de dictat și violență, nu pe bază de liber consimțământ. Aș aminti formula caustică a ideologului marxist francez născut în Ucraina, Boris Suvarin, care a rupt cu comuniștii prin 1922 – 1923. El a scris o biografie a lui Stalin. El spunea: URSS – patru litere, patru minciuni, pentru că discrepanța între ceea ce se spunea și ceea ce se făcea în practică este mult mai șocantă decât în cazul fratelui geamăn, fascismul. Nu a fost o uniune pentru că a fost constituită pe bază de violență prin anularea, practic, a dreptului la secesiune, chiar dacă acesta a fost înscris în Constituția inițială a URSS din 1924. De câte ori s-a produs un fenomen care să amintească de secesiune Armata Roșie era acolo să rezolve problema.

Deși URSS se declara în ruptură cu Imperiul Țarist căruia îi succedase în noiembrie 1917 Rusia Sovietică, metodele puterii sovietice erau aproape identice.

Vladimir Tismăneanu:În interiorul fiecăreia dintre republicile componente ale uniunii erau regiuni autonome. URSS era continuatoare a imperiului multinațional țarist, cu o dominație neîndoios rusă. Acest lucru a fost observat de Lenin, în conflictul cu Stalin, care a vorbit de brutalitatea metodelor folosite de colegii săi decât cei mai odioși satrapi. După cum știm, convertitul poate deveni mult mai feroce și acerb decât originalul.

Tratatul a avut două variante, una confederală, susținută de Lenin și una centralizatoare susținută de Stalin. Prima variantă a avut câștig de cauză.

Lenin și Stalin

Lenin și Stalin în septembrie 1922, cu trei luni înaintea semnării tratatului URSS
Sursa imaginii:
wikipedia.org

Vladimir Tismăneanu:Autoritatea lui Lenin era atunci incontestabilă și inebranlabilă. Cât timp trăia Lenin și era conștient de lupta sa, el avea o capacitate fenomenală de persuasiune și exista un devotament cvasi-religios în raport cu Lenin. Era fondatorul, iar autoritatea lui Stalin deriva din autoritatea mistică a lui Lenin.

Tratatul a fost semnat din partea Rusiei de către un fruntaș bolșevic pe nume Mihail Frunze, în fapt Frunză, fiul unui moldovean originar din Herson.

Vladimir Tismăneanu:Mihail Frunze era ministrul apărării, care îl înlocuise pe Leon Troțki în funcția de comisar al poporului pentru armată. Frunză era un vechi bolșevic și nu era singurul originar din teritoriul larg numit. Altul era Cristian Rakovsky, primul premier al Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene și militant al Partidului Social Democrat din România. Nu înseamnă că Frunze era la acea dată un instrument totalmente obedient față de Stalin.

Mihail Frunze (primul din dreapta) la parada din 7 noiembrie 1924

Mihail Frunze (primul din dreapta la parada din 7 noiembrie 1924) a semnat tratatul URSS pe 30 decembrie 1922 din partea Rusiei
Sursa imaginii:
Wikipedia

Este de reținut faptul că tratatul din 1922 ca și constituțiile sovietice ulterioare din 1922, 1936 și 1977 au inclus dreptul la secesiune al republicilor unionale.

Citește articolul pe rfi.ro