Una din prioritățile președinției suedeze a Consiliului UE este rezolvarea dosarului Schengen

Via: rfi.ro

Suedia preia președinția Consiliului Uniunii Europene la câteva săptămâni de intrarea în al doilea an de război în Ucraina, motiv pentru care securitatea Uniunii este primul punct pe agenda președinției suedeze. Securitatea Uniunii înseamnă și independență energetică, motiv pentru care vor începe reforme majore privind piața energetică europeană, spune dna ambasador Therese Hydén.

„Prima noastră sarcină este să asigurăm securitatea Europei. Răspunsul rapid și hotărât al Europei în ceea ce privește agresiunea asupra Ucrainei a fost un semn de putere, iar menținerea acestei unități, atât în ceea ce privește creșterea susținerii pentru Ucraina, dar și a sancțiunilor privind regimul rusesc, va fi o sarcină dificilă, dar absolut necesară. În lumina noii situații geopolitice, va fi crescut ajutorul politic pentru țările vecine ale Uniunii Europene. Acest aspect include și susținerea Republicii Moldova. Pentru Suedia, Uniunea Europeană este cea mai importantă platformă pentru politica în ceea ce privește clima, iar președinția suedeză își propune să finalizeze negocierile privind pachetul climatic Pregătiți pentru 55. Nici acest lucru nu va fi ușor, deoarece țările au opinii diferite și, ca Uniunea Europeană să poată reduce rapid dependența de gazul rusesc și alte surse de energie fosilă, avem nevoie de mai multă energie sustenabilă. Vom face acest lucru respectând dreptul fiecărei țări de a decide care sunt nevoile sale energetice.”

„În primul trimestru al acestui an, e posibil să vedem începutul unor demersuri privind o reformă majoră a pieței energetice europene. De asemenea, Uniunea Europeană trebuie să implementeze noi reforme care să crească competitivitatea europeană. Piața internă funcționează bine în ceea ce privește bunurile, dar trebuie dezvoltată în ceea ce privește serviciile și modelele de business digitale.”

O altă prioritate a președinției suedeze a Consiliului UE, este apărarea valorilor democratice care stau la baza sa. În acest sens, Suedia se va asigura că țările primesc fonduri doar dacă respectă legile pe care le-au semnat, precizează ambasadoarea Therese Hydén.

„Păstrarea valorilor fundamentale ale democrației liberale este o îndatorire de bază a președinției suedeze. Trebuie să avem încredere că înțelegerile vor fi aplicate și că resursele noastre comune sunt folosite corect. Este o chestiune de respect pentru banii plătitorilor de taxe din Uniunea Europeană. Așadar, vom continua într-un mod constructiv, munca Consiliului în ceea ce privește articolul 7 și vom apăra dreptul Uniunii Europene de condiționa plățile din fonduri europene, de respectarea legii.”

„Aș vrea acum să mă refer la un aspect specific important pe care l-am preluat de la președinția cehă. Ne vom ocupa de acest subiect cu prioritatea pe care o merită. Este vorba despre chestiunea Schengen. Vom lucra activ pentru a găsi o soluție. Vom lucra, desigur, foarte îndeaproape cu România și cu celelalte părți implicate. Dosarul Schengen se va afla la masa unei întâlniri formare a Consiliului când condițiile sunt îndeplinite. Acest lucru înseamnă că țările implicate, precum Austria, și-au schimbat poziția în ceea ce privește România, iar Austria și Olanda au rezolvat aspectele care țin de Bulgaria. Președinția suedeză își ia angajamentul să facă acest lucru și va lucra activ pentru un rezultat pozitiv.

Citește articolul pe rfi.ro