Uniunea Europeană și Rusia, încleștate în “războiul iernii”

Via: rfi.ro

Pentru cine își mai făcea încă iluzii că actuala criză energetică are motivații economice sau comerciale, ziua de ieri ar fi trebuit să fie un duș rece.

De fapt, ne aflăm în plin război și așa o vom duce în lunile următoare. Din fericire, pentru noi, cei din Uniunea Europeană și NATO, nu este un război cald, adică unul dus prin forța armelor, așa cum e cazul în Ucraina. Nu este nici un război rece, al retoricii. Este ceva intermediar, pe care n-am obișnuit să-l numim război hibrid.

Fără să ni-l declare în mod formal, Rusia îl practică de mulți ani prin dezinformare, sprijinirea extremismului, încercări de a influența alegerile și alte procese democratice, atacuri cibernetice la care se adaugă, bineînțeles, arma energetică.

Încă din toamna anului 2021, Rusia și-a redus mult livrările de gaz către europeni, într-o mișcare ce s-a dovedit, în timp, că a pregătit invazia declanșată în 24 februarie 2022. Prețul gazelor a crescut enorm, declanșând o adevărată spirală a crizei energetice.

Toate acestea i-au obligat pe europeni să se reorienteze și să se pregătească, pe termen mediu, de renunțarea la gazul rusesc.

Deja, influența energetică rusească a fost redusă mult. De la 40% din totalul gazului importat în UE la începutul războiului, cota Rusiei a ajuns acum la 9%, a spus ieri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În timp ce nivelul stocurilor comune de gaz înmagazinate în UE a ajuns la 82%.

“Cumpărăm, dar la prețul nostru”

În această situație, UE își permite să plafoneze prețul gazelor cumpărat de la ruși. Cu alte cuvinte: cumpărăm la prețul fixat de noi sau nu aveți decât să ardeți gazul pe banii voștri.

Răspunsul lui Vladimir Putin, cum că Europei îi va îngheța coada la iarnă precum lupului din povestea rusească, denotă nervozitate.

Și, da, suntem într-un război al nervilor, iar zarurile au fost aruncate. Europa își asumă realitatea unei ierni fără gazul rusesc. Moscova speră că, în pofida pierderilor înregistrate pe câmpul de luptă din Ucraina, “Generalul Iarnă” va fi de partea sa; că din cauza crizei energetice, guvernele europene vor fi destabilizate și unele dintre acestea vor rupe frontul solidarității în privința sancțiunilor.

În schimb, dacă europenii trec cu bine peste iarnă, străpungerea va fi evidentă: după decenii de dependență, gazul rusesc nu va mai conta prea mult.

Urmează o perioadă grea

Cu siguranță, ne așteaptă luni dificile. A spus-o și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un articol din cotidianul britanic The Times:

“Războiul din Ucraina intră într-o fază critică. Vine iarna și va fi greu. Greu pentru poporul ucrainean și forțele armate care luptă pentru libertatea lor și greu pentru noi, cei care îi susținem (…) Plătim un preț pentru sprijinul nostru acordat Ucrainei. Dar prețul pe care îl plătim noi este calculat în dolari, euro și lire sterline, în timp ce ucrainenii plătesc cu viețile lor. (…) Dacă Rusia încetează să mai lupte, va fi pace. Dacă Ucraina încetează să lupte, va înceta să mai existe ca națiune independentă. Încurajată de orice succes, Rusia ar putea risca noi agresiuni împotriva altor vecini și chiar un atac asupra aliaților din NATO”, a scris secretarul general .

Citește articolul pe rfi.ro