Ursula von der Leyen: ”Dacă găsim solidaritatea necesară Putin va eşua”

Via: rfi.ro

Update: ”Bruxelles-ul va prezenta un pachet legislativ de apărare a democraţiei pentru a dezvălui influenţa străină sub acoperire şi finanţarea “tulbure” de tipul celei care a ajuns, de exemplu, la centrul independent de cercetare pe care Universitatea din Amsterdam l-a închis în acest an după ce s-a descoperit că acesta era finanţat de entităţi chineze şi publica aşa-numite cercetări privind drepturile omului, calificând drept ‘zvonuri’ dovezile privind lagărele de muncă forţată pentru uiguri.

Aceste minciuni sunt toxice pentru democraţiile noastre. Vă supun atenţiei următorul lucru: am introdus acte legislative pentru a examina, din motive de securitate, investiţiile străine directe în întreprinderile noastre. Dacă facem acest lucru pentru economia noastră, nu ar trebui oare să facem acelaşi lucru şi pentru valorile noastre?.

Trebuie să ne protejăm mai bine de interferenţele răuvoitoare (…) Nu vom permite cailor troieni ai autocraţiei să ne atace din interior democraţiile”, a spus von der Leyen, potrivit Agerpres.

Update: Ursula von der Leyen anunță că va fi prezentă azi la Kiev, unde se va întâlni cu președintele Zelenski

Update:„Anul trecut, gazul rusesc a reprezentat 40% din importurile de gaz în Europa. Astăzi, am ajuns doar la 9%”, a spus von der Leyen, adăugând că în acest moment capacitățile de depozitare ale UE sunt pline în proporție de 80% şi că UE se va baza în continuare pe furnizori de gaz precum SUA, Norvegia sau Algeria.

“Acest Parlament nu a dezbătut niciodată starea Uniunii în stare de război pe teritoriul european. Ne amintim acea dimineaţă fatidică de 24 februarie când europenii s-au trezit în război. După acea zi, un întreg continent s-a ridicat în solidaritate. Străzile noastre s-au umplut de steaguri europene, şcolile noastre s-au umplut de copii ucraineni”, a spus şefa executivului UE în discursul său, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că din acel moment UE s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor.

“Imediat ce trupele ruseşti au trecut frontiera Ucrainei, răspunsul nostru a fost puternic, hotărât şi imediat, şi cred că putem fi mândri de acest lucru. Am reuşit să regăsim puterea interioară a Europei şi vom avea nevoie de ea, pentru că timpurile care ne stau în faţă nu sunt uşoare.

Miza este foarte mare, nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă şi întreaga lume. Vom fi încercaţi de cei care vor să exploateze orice fel de diviziune între noi. E un război în energie, în economie, împotriva viitorului nostru, e vorba de autocraţia care se luptă cu democraţia. Dacă găsim solidaritatea necesară, Putin va eşua, iar Ucraina şi Europa vor izbândi”, a subliniat preşedinta CE.

“Astăzi, curajul are un nume. Acest nume este Ucraina. Curajul are un chip. Acest chip este cel al tuturor bărbaţilor şi femeilor din Ucraina care rezistă în faţa Rusiei”, a mai spus ea.

“Îmi amintesc momentul în care Olena Zelenska s-a adunat împreună cu părinţii copiilor ucişi în Ucraina. Am văzut-o pe prima doamnă conducând acest cortegiu de părinţi îndureraţi, care au agăţat clopoţei pe crengile copacilor. (…) Draga mea Olena Zelenska, a fost nevoie de curaj pentru a rezista cruzimii lui Putin, dar aţi rezistat, s-a ridicat o naţiune de eroi”, a mai spus Von der Leyen.

Citește articolul pe rfi.ro