USR PLUS este câștigătorul net al alegerilor locale din România (politologul Andrei Țăranu)

Via: rfi.ro

Ascultă analiza politologului Andrei Țăranu:

Reporter: Cine este câștigătorul alegerilor locale din România, domnule Țăranu?

Andrei Țăranu: Fără discuție USR Plus este câștigătorul net al alegerilor locale din România pentru că a reușit câteva lovituri de forță absolut incredibile, în special cea de la Timișoara, dar fără discuție și cea de al București. Nicușor Dan este creatorul USR Plus. Vă aduceți aminte că acum patru ani USR Plus s-a născut în urma victoriei încă parțiale pe atunci a Uniunii Salvați Bucureștiul, făcută de Nicușor Dan. Și inclusiv la Sectorul 2 și la Sectorul 1 USR Plus a câștigat en fanfare. Acest lucru înseamnă că avem o puternică tendință de schimbare și o reacție masivă la adresa partidelor mainstream, a partidelor tradiționale. Nici PSD și nici PNL nu au avut o prestație extraordinară. Chiar dacă PNL a câștigat un singur sector a pierdut foarte mult la votul politic în București și în țară. E interesant că în județe și orașe precum Alba Iulia sau Brașov, USR a câștigat în fața PNL, la fel ca și la Timișoara. La fel și la Târgu Mureș. Cel care era considerat fanionul PNL-ului, domnul Florea, a pierdut în fața UDMR.

Reporter: Ce ne spun aceste rezultate în perspectiva alegerilor generale din 6 decembrie?

Andrei Țăranu: Dacă se vor ține alegerile de atunci va fi o bătălie extrem de complicată. Totuși, PSD păstrează majoritatea la nivelul consiliilor județene. Are 20 de consilii județene, ceea ce îl păstrează ca un partid mediu spre mare în economia politică românească. Pe de altă parte avem un PNL care are 17 consilii județene, unele luate de la PSD. Avem un UDMR carea luat 4 consilii județene. Asta arată o stagnare la nivel politici. USR Plus este marele challenger, care ar putea să facă o figură extraordinară de interesantă în următoarele alegeri, dacă va prefera, dacă va ști să își păstreze neutralitatea în raport cu PNL și să iasă, așa cum a făcut și până acum, într-o postură de opozant la PNL: Cred că pentru PNL spaima și dușmanul este în primul rând USR Plus și nu PSD-ul, care a pierdut capitala și în această figură simbolică poate fi privit ca fiind unul din marii perdanți ai alegerilor de ieri. Și fără discuție este.

Reporter: De ce a pierdut Gabriela Firea Bucureștiul?

Andrei Țăranu: Din foarte multe motive, dar din punctul meu de vedere pentru că a fost extrem de arogantă, pentru că a încercat să fugă de orice discuție și de orice responsabilitate. Și pentru că a încercat să construiască o imagine mai degrabă festivistă asupra a ceea ce se întâmplă într-un oraș, care, din nefericire, la cât este de bogat, arată, mai degrabă, ca o capitală a unei țări foste socialiste din fosta Uniune Sovietică. Cred că foarte mulți au taxat-o pe doamna Firea tocmai datorită acestei atitudini de refuz al dialogului, de acceptare a realității. Și probabil și pentru că a avut câteva momente de lașitate. A propus taxa oxigen, care era îmbrățișată de foarte mulți cetățeni, dar care a fost retrasă tocmai din spaima că ar putea să conducă la pierdere alegerilor.

Citește articolul pe rfi.ro