Va fi sau nu criză pe piața imobiliară? Dacă va fi, cum va arăta? Cine va fi afectat? Sunt doar...

Via: Newmoney.ro

Va fi sau nu criză pe piața imobiliară? Dacă va fi, cum va arăta? Cine va fi afectat? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pun investitorii imobiliari și la care, deocamdată, nimeni nu are un răspuns clar.

Cu afaceri în agricultură, asigurări și pu­blicitate, antreprenorul Ionuț Vochin (42 de ani) a investit frecvent în achiziția de apar­tamente, cumpărând cam unul pe an. Anul acesta însă nu va mai investi în imobiliare, ci se gândește să cumpere teren arabil. În ultimii doi ani, spune el, prețurile locuințelor au crescut accelerat, și cu 30-50% în unele cazuri.

„În urmă cu un an și jumătate am cum­pă­rat un apartament cu două camere în Rahova, cu 50.000 de euro, iar acum am ofertă să-l vând cu 75.000 de euro“, con­ti­nuă acesta, făcând și o comparație a prețu­lui pe metru pătrat construit. Dacă în urmă cu doi ani, în afara Bucureștiului, acesta era 600-800 de euro, acum depășește 1.000 de euro, în timp ce în oraș se apropie de 2.000 de euro. Deocamdată, nu vorbește despre o acută criză imobiliară, însă crede că, dacă băncile vor încetini creditarea, iar criza va apărea, aceasta ar urma să se a­propie de nivelul celei din 2009. Iar cei mai mulți investitori în imobiliare sunt și ei mai temperați în achiziții.

    „A fost destul de mare ponderea celor care au cash și vor să cumpere o proprietate, lucru care le permite o putere de negociere mult mai mare“, confirmă și dezvoltatorul imobiliar Cristian Giurgescu.

    Pentru perioada următoare, Tudorache se așteaptă să fie cumpărate în special apartamente mai ieftine, contrar trendului din ultimii doi ani, de creștere a interesului pentru locuințe mai spațioase sau pentru case cu grădină. El pune această reorientare și pe creșterea inflației, însă spune că scumpirea materialelor de construcții ră­mâne factorul major care a dereglat la sfâr­șitul lui februarie și începutul lui martie piața imobiliară. În plus, nu exclude nicio creștere a prețurilor în ceea ce privește re­sursa umană, care ar genera costuri mai mari pentru dezvoltatori. Cât despre cei din urmă, aceștia spun că, odată de­clan­șată, tendința de creștere a prețurilor se va menține și pe viitor. Inclusiv pe fond spe­culativ.

    FOTO: Laszlo Raduly