Vaccinul nu reprezintă o soluție magică pentru toate problemele provocate de pan­demia de COVID-19

Via: Newmoney.ro

Anul 2021 nu va fi lip­sit de emoții, având în vedere paleta variată de riscuri acumulate anul trecut.

Digitalizarea forțată, de la munca de acasă la școala online și până la mutarea businessurilor pe internet, se numără prin­tre cele mai vizibile efecte ale pande­miei de COVID-19. Experții sunt de părere că această revoluție a prins un asemenea avânt în 2020, încât este improbabil ca lumea să dea înapoi, indiferent de modul în care va evolua situația sanitară. La pachet cu această digitalizare accelerată se prefigurează însă și o creștere însemnată a riscurilor cibernetice.

Virgilius Stănciulescu, director Direcția IT și Protecția Datelor în cadrul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), avertiza asupra unei potențiale crize ciberne­tice, amploarea și complexitatea atacurilor cibernetice fiind tot mai îngri­jorătoare. „Dacă acum vorbim de o criză medicală în care se profită cibernetic, s-ar putea ca următoarea criză să fie una ci­ber­netică. Vedem deja exemple în curs de desfășurare. Consider că reziliența trebuie să fie în centrul atenției factorilor de decizie. Mo­dul în care va fi abordată se va do­vedi un factor-cheie pentru viitorul com­paniilor, al instituțiilor statului și al ori­căror alte organisme, dar și al bună­stării populației“, a declarat el, citat de Agerpres.

Obiectivele atacurilor cibernetice au cunoscut o amplă diversificare în 2020, de la furtul de informație și blocarea sistemelor la alterarea de informație și chiar inginerie socială și influențare, a avertizat oficialul ANCOM. Autoritățile din România au admis că structurile care se ocupă de prevenirea acestor incidente sunt depășite de situație și au decis crearea Directoratului Național de Securitate Cibernetică, o nouă instituție care va înlocui CERT-RO.

    O temere articulată de economiști vi­zează riscul creșterii șomajului, odată ce mă­suri precum șomajul tehnic (prelungit până la jumătatea anului) vor înceta să mai funcționeze. Guvernul a plătit circa șapte miliarde de lei pentru acest tip de ajutor, numărul beneficiarilor fiind de 1,4 milioane de angajați. Specialiștii CFA România anticipează o creștere a ratei șomajului în 2021 până la nivelul de 6,7% la sfârșitul anului.

    Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Timi­șoara și secretarul general al Societății Ro­mâne de Pneumologie, este de părere că acest val ar putea lovi România în februarie-martie. „În ultimul timp, unii experți au atras atenția la nivel internațional și națio­nal că va urma și valul al treilea al pandemiei, în februarie-martie, și este posibil ca acest val să ne prindă cu spitalele pline“, a declarat el, citat de Agerpres.

    ­

    „Zombificarea“ economiei

    O temă amplu dezbătută la nivel mondial o reprezintă riscul „zombificării“ economiei – companiile au fost ținute în viață „artificial“, efectele reale ale pandemiei fiind mascate de ajutoarele guvernamentale.