Veteranii războiului din 1992 cer demisia ministrului de externe.”Cel care a inițiat războiul, prefăcut în pacificator”

Via: rfi.ro

”În 1992 s-a comis o greșeală catastrofală pentru statul Republica Moldova prin acceptarea forțelor pacificatoare din Rusia. Nebunia mileniului: Cel care a inițiat războiul a fost prefăcut în pacificator”, se arată într-o declarație a Asociației Veteranilor Războiului din 1992 ”Tiras-Tighina”.

”Comandamentul Armatei a 14-a a înarmat brigantine de mercenari-bandiți, în cea mai mare parte recrutați din Rusia, au atacat și au luat cu forța instituțiile admnistrativ-teritoriale ale statului constituțional RM, recunoscut de mai mult de 140 de state la ONU. Republica Moldova nu a atacat pe nimeni, și-a apărat teritoriile constituționale și ca dovadă că a fost un război între forțele Federației Ruse și forțele statului constituțional Republica Moldova este pactul de încheiere a păcii, semnat la 21 iulie 1992, la Moscova, între președintele moldovean, Mircea Snegur și președintele Rusiei, Boris Elițin”, susțin veteranii Războiului din 1992.

În declarația Asociației ”Tiras-Tighina” se mai arată că ”ani la rând, Partidul Socialiștilor s-a manifestat ca un partid trădător al statalității Republicii Moldova, ca un partid anti-național, anti-european. A promovat și a manifestat deschis interesele imperiului rus sub masca – Federația Rusă. Prin corupere astronomică a electoratului, a funcționarilor de stat, prin șiretlicuri electorale și prin prostiile partidelor politice făcute de PAS și DA, PSRM a acaparat puterea politică în al doilea stat românesc”.

Mișcarea Politică Unirea: ”Anume Federația Rusă a fost cea care a declanșat războiul de pe Nistru”

Și Mișcarea Politică Unirea a condamnat declarația ministrului de externe de la Chișinău și a cerut demisia acestuia pentru incompatibilitate cu funcția pe care o deține. ”Ciocoi a vorbit în calitate de vasal al Federației Ruse și un promotor al politicii imperialiste a Rusiei în R. Moldova, ce constă în declanșarea conflictelor pe teritorii străine pentru „apărarea” păcii. Anume Federația Rusă a fost cea care a declanșat războiul de pe Nistru prin atacurile asupra posturilor de poliție moldovenești, iar trupele de ocupație ale armatei rusești staționează ilegal din 1992 pe teritoriul de est al R. Moldova, chiar dacă, în 1999, la summit-ul OSCE de la Istanbul, Rusia şi-a asumat prin semnătură angajamentul de a-şi retrage întregul arsenal de arme şi muniţii din R. Moldova, fapt confirmat și prin rezoluția ONU din 22 iunie 2018”, declară Mișcarea Politică Unirea.

Să amintim că, ministrul moldovean de externe, Aureliu Ciocoi a declarat că, în 1992, a intervenit armata rusească ”pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară”. ”Ceea ce a rămas din fosta armată a 14-a, dislocată în partea de est a R. Moldova, a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge. La momentul destramării Uniunii Sovietice, armata respectivă deja se afla dislocată pe teritoriul proaspetei create R. Moldova. Se purtau negocieri pentru evacuarea trupelor fostei armate sovietice de pe teritoriul R. Moldova. Să nu fi fost confruntarea armată de pe Nistru, credeți-mă că pleca și ceea ce rămâsese din armata a 14-a de pe teritoriul R. Moldova”, a declarat recent ministrul moldovean de externe, Aureliu Ciocoi.

Oazu Nantoi:”Ministrul de externe nu a făcut decât să repete poziția oficială a Rusiei”

Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi nu a făcut decât să repete poziția oficială a Rusiei privind conflictul din Transnistria, declară deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi, citat de Radio Chișinău.

Citește articolul pe rfi.ro