Viața de după vaccinare. Ce obiceiuri din pandemie vor supraviețui și după intrarea în normalitate

Via: Newmoney.ro

Cumpărăturile online, livrările de mâncare și grija pentru sănătate vor supra­viețui pandemiei chiar dacă omenirea s-ar întoarce la o normalitate asemănătoare cu cea de dinaintea acesteia. 2021 s-ar putea dovedi însă o nouă piatră de încercare pentru oricine nu-și păzește bine afa­cerile în acest an.

După un an în care lumea a lucrat, a mâncat și a trăit mai mult acasă și mai puțin la birou sau în oraș, mulți și-au format obiceiuri la care nu vor renunța nici după ce pande­mia nu-i va obliga să mai stea atât de mult între patru pereți.

Cea mai evidentă schimbare vizează comerțul. Nici cumpărătorii, nici vânzătorii nu mai procedează ca înainte de pandemie, iar această tendință are toate șansele să devină noua normalitate.

„Vom asista la o hibridizare a comer­țu­lui“, apreciază Alexandra Smedoiu, expertă Deloitte și președinta Asociației Analiștilor Financiari Certificați din România (CFA). „Asta nu înseamnă că totul se va transfera online, dar consumatorii s-au obișnuit deja cu astfel de cumpărături“, apreciază ea. E o schimbare din care profită atât vânzătorii, care și-au redus costurile, cât și consumatorii, care beneficiază de prețuri mai mici la unele produse.

    „Vaccinarea e unul dintre elementele care vor readuce încrederea, dar nici pier­derile nu au fost atât de mari pe cât se te­mea toată lumea la începutul pandemiei“, spune, de asemenea, Alexandra Smedoiu. Ea dă credit, din acest punct de vedere, pro­gramelor europene, guvernamentale care i-au ajutat pe cei care ar fi riscat să intre în faliment, în șomaj. „Toate acestea au susținut ritmul economiei“, apreciază experta Deloitte.

    Cât despre consum, în general, Vlad Năstase se așteaptă la „prudență“ în 2021. „Populația va continua să economisească, iar de la un anumit nivel încolo, românii pre­feră să-și pună banii mai ales în imobiliare, pe care le consideră investiții sigure și mai ușor de gestionat.“ Tocmai de aceea, adaugă el, sectorul construcțiilor, care la cri­zele anterioare era total nefinanțabil, e considerat atractiv acum de bănci. „Con­tează și tendința conturată în 2020, de a migra dinspre apartamente spre case sau măcar dinspre apartamente mai mici către apartamente mai mari, pentru ca oamenii să-și poată asigura un confort sporit dacă sunt nevoiți să lucreze de acasă“, spune Vlad Năstase.

    Și Vlad Năstase se așteaptă la o perioadă dificilă. „Guvernul va trebui să aducă în țară efectiv, nu doar pe hârtie, banii din sche­mele de sprijin ale Uniunii Europene. Va fi un influx deosebit de benefic, iar deficitul va fi influențat de rezultatul acestui exer­cițiu de atragere a banilor.“

    Optimism prudent

    61% din companii estimează că își vor reveni complet după pandemie în 2022, apreciază un studiu realizat de Frames Management & Consulting, barometrul Moneycorp, în decembrie 2020.