VIDEO. Raport privind schimbările climatice, lansat în dezbatere publică la Palatul Cotroceni

Via: Newmoney.ro

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul evenimentului de lansare a Raportului „Limitarea schimbărilor climatice şi a impactului lor: o abordare integrată pentru România, că lupta eficientă împotriva schimbărilor climatice nu poate fi una solitară, ci presupune un demers comun şi o bună organizare şi coordonare, iar din această perspectivă, instituţiile publice centrale trebuie să îşi asume un rol de catalizator în procesul de gestionare a efortului naţional de răspuns la schimbările climatice, iar mobilizarea unui număr cât mai mare de actori societali devine astfel o prioritate.

”În această vară marcată de secetă şi de valuri lungi de căldură excesivă, am avut dovezi clare că, pentru România anului 2022, schimbările climatice nu sunt un concept abstract, ci un fenomen real, cu consecinţe semnificative pentru oameni. Fie că vorbim despre efectele asupra sănătăţii publice şi asupra biodiversităţii, fie că ne referim la afectarea producţiei agricole, la funcţionarea sistemului energetic ori la rezilienţa sistemelor de transport naval şi rutier, toate acestea sunt influenţate de schimbările climatice şi afectează, în final, întreaga societate. De aceea, o prioritate a mandatului meu este acordarea întregului sprijin pentru implementarea celor mai potrivite politici publice în domeniul climei”, a spus preşedintele în discurs.

Klaus Iohannis a arătat că recent, Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice şi Organizaţia Meteorologică Mondială au publicat o serie de rapoarte ştiinţifice care indică faptul că schimbările climatice au loc în mod accelerat, generează pagube materiale majore şi afectează calitatea şi durata vieţii oamenilor.

”Prin urmare, şi răspunsul nostru trebuie să fie unul rapid şi ferm, ţinând cont, totodată, că nu avem la îndemână nicio soluţie miraculoasă. Ţara noastră se confruntă cu provocări specifice, care au nevoie de un set complex de măsuri de adaptare pentru a diminua efectele caniculei, secetei, ale penuriei de apă, dar, concomitent, trebuie să avem în vedere şi partea de atenuare, prin punerea în aplicare de măsuri care reduc emisiile de gaze cu efect de seră şi poluarea pe care o generăm”, a arătat preşedintele.

    Conform sursei menţionate, studiile ştiinţifice şi fenomenele meteo atipice care se manifestă din ce în ce mai des – valuri de căldură extremă, secetă istorică şi incendii de vegetaţie în perioada recentă – indică accelerarea încălzirii globale cu implicaţii negative tangibile şi incontestabile asupra ţării noastre.

    „Abordarea adecvată a tranziţiei climatice are ca efecte atât asigurarea unui mediu sănătos şi prevenirea unor fenomene meteo extreme şi a unor dezastre naturale asociate, cât şi accesul extins la energie nepoluantă, crearea de locuri de muncă şi creşterea economică verde. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale tranziţiei climatice, este necesară o abordare holistică, cu politici publice bazate pe date şi ştiinţă, ca răspuns la evoluţiile internaţionale şi la Pachetul ‘Fit for 55’. Prin Raportul elaborat, grupul de lucru înfiinţat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale contribuie la definirea unei abordări integrate la nivel naţional”, se mai arată în comunicat.

    Administraţia Prezidenţială precizează că lansarea în dezbatere publică a raportului pentru o perioadă de o lună de zile presupune centralizarea punctelor de vedere transmise în scris la adresa de e-mail [email protected], precum şi o serie de întâlniri cu entităţi interesate de domeniul schimbărilor climatice, reprezentanţi ai mediului academic şi de cercetare, ai mediului de business şi ai ONG-urilor.

    „Opiniile şi contribuţiile constructive ale celor care îşi doresc să se angajeze în dezbatere vor genera îmbunătăţirea măsurilor propuse în Raportul ‘Limitarea schimbărilor climatice şi a impactului lor: o abordare integrată pentru România”, adaugă sursa citată de Agerpres.