Vizita Maiei Sandu la București. Iohannis: “România va rămâne în continuare cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova”

Via: rfi.ro

Vizita Maiei Sandu la București, la invitația președintelui Iohannis, a fost un bun prilej pentru cele două părți pentru a mulțumi pentru ajutorul reciproc oferit dat în contextul pandemiei. România a ajutat Republica Moldova încă din martie cu vaccinuri, în timp ce Chișinăul a trimis personal medical în primă linie pentru a da o mână de ajutor atunci când România a avut nevoie.

România ramâne cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova a dat asigurări președintele Iohannis.„România va rămâne în continuare cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova. Am onorat mereu angajamentele asumate în beneficiul direct al cetățenilor și am depus eforturi consistente pentru ca Republica Moldova să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene, precum și în relație cu alți parteneri importanți, precum Statele Unite ale Americii”, a subliniat el.

La rândul ei, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a amintit că anul trecut după alegerile prezidenţiale anunţa, într-o Declaraţie comună alături de Klaus Iohannis, că „după o perioadă lungă de îngheţ Chişinăul şi Bucureştiul revin la o relaţie firească, frăţească şi deschisă. În 2021, Republica Moldova a simţit mereu umărul României alături, care ne-a ajutat să trecem mai uşor prin crize, dar şi să începem a construi un viitor mai bun.

Datorită României – şi ca urmare a discuţiilor pe care le-am purtat cu dumneavoastră în decembrie la Chişinău -, Republica Moldova a primit primele donaţii de vaccin anti-Covid-19. Donaţiile ne-au permis să iniţiem procesul de vaccinare deja la începutul lunii martie şi să salvăm mii de vieţi”, a afirmat Maia Sandu, în declaraţia comună susţinută marţi la Cotroceni împreună că preşedintele Klaus Iohannis.

În cadrul discuțiilor a fost abordat și subiectul transnistrean. România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său pro-european.”, a declarat președintele Iohannis.

Tot marți a fost semnată la Palatul Cotroceni foaia de parcurs actualizată privind domeniile prioritare de cooperare dintre România şi Republica Moldova de către ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu.

După întrevederea Maiei Sandu cu premierul interimar, Florin Cîțu, a fost semnat și acordul privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice.

Citește articolul pe rfi.ro