Volodimir Zelenski la Washington: Statele Unite alături de Ucraina, până la capăt

Via: rfi.ro

Liderul Ucrainei martirizate a fost întâmpinat ieri la Washington cu frig și soare în exterior, căldură și admirație în inima puterii executive și legislative.

“E un erou național și global”, nota Mitt Romney, senator Republican moderat și fost candidat prezidențial”. Președinta Camerei, Nancy Pelosi, care-și încheie mandatul în ultima zi a anului, profesa “imens respect și admirație” pentru cel care, în preziua vizitei, s-a aventurat în cel mai fierbinte punct al frontului, Bahmut, de unde a adus legislatorilor americani–în special neo-izolaționistilor care se îndoiesc de justețea cauzei– un dar prețios și simbolic: un steag ucrainian semnat de militarii care țin piept în aceste ore ofensivei rusești.

În conferința de presă de la Casă Albă ce a urmat convorbirii dintre Joe Biden și Volodimir Zelenski admirația și recunoașterea verbală a semnificației rezistenței ucrainiene au fost însoțite de anunțuri concrete: 1,85 miliarde în ajutoare militare suplimentare incluzând, pentru prima oară, o baterie anti-rachetă Patriot care va reduce dramatic impactul atacurilor aeriene rusești.

“Americanii știu că nu pot ignora astfel de atacuri flagrante împotriva libertății și democrației, principiilor de bază ale suveranității și integrității teritoriale. Ne aflăm în a patra noapte de Hanuka, în care evreii din lumea-ntreagă, printre ei președintele Zelenski și familia să, comemorează miracolul etern al cetei de războinici care, în numele valorilor și libertății, au luptat împotriva unui dușman mult mai numeros, au rezistat și au triumfat. Un exemplu de rezistență care ne reamintește că lumina învinge întotdeauna întunericul și speranța alungă disperarea. America este alături de voi, și va rămâne alături de Ucraina cât va fi necesar”, a punctat șeful Casei Albe.

Ultima tranșă de ajutoare militare, adăugată la cele 44,9 miliarde în asistență mulți-dimensională prevăzute în bugetul pentru anul fiscal viitor, va ridica totalul implicării asistențiale americane la 100 de miliarde dolari de la începutul conflictului. Din 2014, anul anexării Crimeei și exploziei separatiste din estul Ucrainei, până la invazia rusească din 24 februarie 2022, ajutoarele americane s-au ridicat la numai 2,8 miliarde.

“Toată aprecierea, dle. președinte, din suflet, din inima tuturor ucrainienilor, pentru ajutorul pe care ni-l dați. E greu de exprimat ce înseamnă pentru noi acest sprijin, cât de recunoscători va suntem, dar…va mulțumim, e o onoare să mă aflu aici”, a spus liderul Ucrainei asediate înaintea convorbirilor bilaterale oficiale.

Zelenski a fost invitat la Washington în cursul celei mai recente convorbiri telefonice cu Biden, la 11 decembrie. În urmă cu 3 ani și cinci luni, două luni și cinci zile după intrarea în atribuțiuni, altă convorbire telefonică, alt președinte american, alte subiecte, alt ton. Atunci, câteva zeci de milioane pentru lansatoare anti-tanc Javelin erau condiționate de un “favor”: anchetarea candidatului prezidențial Joe Biden și fiului Hunter pentru corupție. Anchetă ucrainiană n-a fost, a fost în schimb, ca rezultat, o procedură parlamentară de destituire a lui Donald Trump.

“Îmi pare rău, dar nu vreau să mă amestec în alegeri americane libere și democratice. Nimeni nu m-a împins”, preciza Volodimir Zelenski. “Cu alte cuvinte, n-a fost presiune. I-am cerut doar să combată cât poate corupția. Când fiul total nepriceput al lui Joe Biden e plătit cu milioane de dolari în Ucraina, corupția e masivă”, completa fostul președinte Donald Trump.

Citește articolul pe rfi.ro