Volodmir Zelenski acuză Rusia că blochează peste 100 de nave cu alimente de câteva săptămâni

Via: rfi.ro

„În acest moment, în timp ce discutăm la acest forum, peste 100 de nave care transportă alimente așteaptă lângă Bosfor (strâmtoarea din Turcia). De ce? Pentru că trebuie inspectate, iar reprezentanții ruși blochează această inspecție”, a spus Zelenski, vorbind în engleză la conferință. „Navele sunt reținute săptămâni întregi.(…) Înseamnă prețuri mai mari pentru Europa. Pentru Asia, înseamnă o amenințare tot mai mare de instabilitate socială. În Africa, pentru țări precum Etiopia sau Sudan, înseamnă mese goale pentru mii și mii de familii”, a spus Volodimir Zelenski.

El a aăugat că „lumea are nevoie de mai multă hotărâre și mai multă cooperare pentru a opri agresiunea care distruge piața alimentară” și „pentru a opri orice stat care blochează marea și distruge lanțurile de aprovizionare cu alimente, pentru a aduce în fața justiției orice tiran care încearcă să facă din foamete un instrument de influență politică”, potrivit Mediafax.ro.

“Înainte de invazia rusă, Ucraina „exporta șase milioane și jumătate de tone de alimente în fiecare lună, dar acum transporturile au fost reduse la jumătate, din cauza agresiunii Rusiei și acțiunile de blocare a exporturilor de alimente ale Ucrainei.”, a continuat președintele ucrainean.

El a făcut apel la participanții la Conferința miniștrilor agriculturii să se alăture inițiativei “Cereale din Ucraina”, precum și să creeze hub-uri alimentare în Africa. El i-a invitat la Kiev “pentru a face aranjamente concrete”.

Citește articolul pe rfi.ro