William contra Harry – opinia publică britanică împărțită în războiul fratricid dintre fiii Regelui Charles

Via: rfi.ro

Potrivit unui sondaj You Gov prublicat de Sunday Times după divulgarea în presă a unor extrase din cartea lui Harry, “Spare” – “De rezervă”, sprijinul public pentru mezinul lui Charles a scăzut la 26% de la 81% în 2017. În același timp sprijinul pentru soția sa – Meghan Markle – a scăzut la 23% de la 49% în 2017.

În cadrul aceluiași sondaj se remarcă însă diferența mare între grupele de vârstă tinere unde sprijinul pentru Ducele și Ducesa de Sussex, titlul oficial al cuplului, este mai ridicat, dar se prăbușește la vârstnici. De asemenea, Harry și Meghan sunt mult mai impopulari la votanții Partidului Conservator și la cei care au votat Brexit în referendumul din 2016, decât la votanții Partidului Laburist și cei care au votat Remain – rămânerea în Uniunea Europeană.

Într-un recent extras din cartea sa publicat de cotidianul Guardian, Harry povestește o altercație cu William, în cursul căruia fratele său mai mare l-ar fi insultat și trântit la pământ. În alte extrase divulgate Harry a acuzat neacceptarea soției sale, o actriță americană mulatră, în familia regală, amintind de modul în care fusese tratată mama sa, Diana, prima soție a tatălui său. La înmormântarea bunicii lor, Regina Elisabeta a II-a, din septembrie 2022, cei doi frați nu și-au vorbit în public.

Harry și Meghan au renunțat la funcțiile lor oficiale în cadrul familiei regale, în consecință protecția oficială de securitate le-a fost retrasă, ceea ce a constituit un nou motiv de nemulțumire pentru Ducele de Sussex.

Extrasele din cartea lui Harry, care va apărea public marți 10 ianuarie, nu reprezintă prima incursiune a cuplului Sussex în intimitatea familiei regale britanice. La sfârșitul lui 2022 într-un documentar Netflix, Harry și Meghan au acuzat presa de hărțuire și familia regală de indiferență față de ei.

Din punctul de vedere al monarhiei scandalul iscat de cuplul Sussex nu prezintă vești bune: sondajul You Gov arată o scădere a încrederii în Regele Charles și Prințul Moștenitor William. Deocamdată de la Palatul Buckingham nu se aude decât o tăcere asurzitoare. Acesta reprezintă primul scandal public în cadrul familiei regale de la accesiunea la tron a Regelui Charles pe 8 septembrie anul trecut. Opinia publică va fi interesată de modul în care noul suveran va reuși să restabilească încrederea în familia regală după domnia de 70 de ani în care mama sa, defuncta Regina Elisabeta, a făcut față cu brio unor crize aparent mult mai grave.

Citește articolul pe rfi.ro