Zile în care un litru de țiței este mai ieftin decât un litru de apă

Via: rfi.ro

Nu este prima marfă care coboară sub zero. În urmă cu câteva săptămâni, piețele de energie electrică din Europa de Vest înregistrau pentru o scurtă perioadă tarife care aveau semnul minus în față.

Să ne întoarcem la țiței. Trebuie făcute câteva precizări. În primul rând, trebuie spus că este vorba despre țițeiul american. Prețul țițeiului Brent este scăzut, dar în teritoriu pozitiv, la fel și cel de tip Ural, țițeiul extras, în mare parte, de Federația Rusă.

În al doilea rând, este de reținut că țițeiul american a înregistrat o cotație negativă pe așa-numita piață futures, piața contractelor la termen.

Desigur, este o piață tradițională, dar care are regulile ei. Astfel, piața futures funcționează prin încheierea unor contracte pe baza cărora marfa se livrează după o anumită perioadă. În acest caz, a fost vorba despre contracte care se închideau ieri, 21 aprilie, iar țițeiul trebuia livrat în luna mai.

Simplificând, se poate spune că piața de la New York a reacționat în felul următor. Ieri, în ziua scadenței contractelor la termen, deținătorii țițeiului, producători sau traderi, au fost în situația de a decide ce fac cu marfa: o stochează sau o vând. Dar, pentru că nu doar în Statele Unite, ci la nivel mondial, capacitățile de stocare sunt suprasolicitate, proprietarii țițeiului au fost nevoiți să îl vândă cu un preț negativ, ceea ce înseamnă că au ajuns să îi plătească pe cumpărători pentru a le prelua marfa.

Desigur, piața futures are reguli mai complicate și mai mulți actori care activează, printre care traderi și brokeri. De altfel, unul dintre cei mai mari brokeri de petrol a pierdut în ultima perioadă 800 milioane de dolari, după cum arată cotidianul Les Echo.

Pentru a avea o imagine asupra situației stocurilor de țiței, trebuie spus că, săptămâna trecută, raportul Agenției de Informații pentru Energie din Statele Unite arăta că într-o singură săptămână stocurile americane de țiței au crescut cu 19,2 milioane de barili, cea mai mare creștere de când instituția a început să raporteze date.

În plus, recent, o știre a agenției Reuters arăta că 30 de vase petroliere erau ancorate în porturi europene fără să poată descărca petrolul rafinat, din cauză că nu se găseau capacități disponibile pentru stocare.

Există analiști care au declarat că disponibilul de capacități de stocare în Statele Unite este de numai 21 milioane de barili, ceea ce înseamnă producția realizată în trei-patru zile.

Fenomenul cu totul special al intrării prețului țițeiului american în teritoriul negativ a atras atenția. Dar, trebuie spus că, de exemplu, contractele de pe piața futures de la New York, pentru luna iunie, sunt la cotația de 25,57 dolari barilul, iar cele cu livrare în iulie ajung la 26,28 dolari. Petrolul Brent era cotat ieri la 25,57 dolari pentru un baril.

Deci, tema importantă este cea a scăderii vertiginoase a prețului țițeiului. Cauzele sunt destul de clare. Vorbim despre o criză a capacităților de stocare care are loc concomitent cu scăderea abruptă a consumului de carburanți pe majoritatea piețelor din cauza opririi sau încetinirii unor sectoare economice.

Citește articolul pe rfi.ro