ZILE LIBERE ÎN 2023. Bugetarii vor avea trei libere în plus

Via: Newmoney.ro

Bugetarii vor beneficia în 2023 de trei zile libere în plus față de cele obișnuite, a decis Guvernul pe 28 decembrie. Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, acestea vor fi pe 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august.

Din cele 15 zile libere legale acordate conform Codului muncii, 3 vor pica în weekend. Pe lângă prima zi de Paște și prima zi de Rusalii, care sunt întotdeauna zile de duminică, și 1 ianuarie pică tot într-o duminică.

Prin urmare, în 2023, pe lângă sâmbete și duminici ar urma să fie libere pentru salariații români (nu doar pentru bugetari) 12 zile. Acestea sunt: 2 ianuarie (luni), 24 ianuarie (marți), 14 aprilie (vineri), 17 aprilie (luni), 1 mai (luni), 1 iunie (joi), 5 iunie (luni), 15 august (marți), 30 noiembrie (joi), 1 decembrie (vineri), 25 și 26 decembrie (luni și marți).

Pentru persoanele care aparțin altor culte religioase decât cel creștin-ortodox, cele trei zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor religioase pot fi obținute la datele când sunt celebrate de cultul respectiv.

    Comunicatul emis de Ministerul Muncii subliniază că „prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau specificului activității și nici magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 sau participanților în aceste procese“.

    În plus, „prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului. De asemenea, unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 au obligații de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente“, menționează Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

    Cele trei zile libere suplimentare acordate bugetarilor ar urma să fie compensate de prelungirea timpului de lucru, „potrivit planificărilor stabilite“.