10 alimente și băuturi care te îmbătrânesc mai repede și alternativele sănătoase

Via: hotnews.ro

Toate alimentele și băuturile pe care le consumi pot influența viteza de îmbătrânire a organismului. Există doi factori principali care grăbesc procesul de îmbătrânire al pielii: expunerea la soare și formarea produșilor finali de glicație avansata (AGE). AGE-urile rezultă din reacțiile proteinelor sau grăsimilor care se combină cu zahărul. Aceste reacții au loc în mod natural în organism, dar pot fi accelerate de consumul excesiv de zahăr sau de alți factori, cum ar fi fumatul. Exemple de alimente care pot conține AGE-uri includ produsele prăjite, alimentele bogate în zahăr, grăsimi saturate și proteinele animale gătite la temperaturi ridicate. Reducerea consumului acestor alimente și adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase poate ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire. Iată alimentele și băuturile pe care ar trebui să le aveți în vedere:

Ridurile pot fi întârziate dacă acordăm atenție alimentațieiFoto: © Goodluz | Dreamstime.com

1. Zahărul

Zahărul este unul dintre principalii factori care contribuie la apariția multor probleme dermatologice, cum ar fi acneea. Este important de precizat că zahărul consumat în exces poate avea un impact semnificativ asupra sănătății pielii. Unul dintre mecanismele prin care zahărul afectează pielea este prin formarea de AGE, cunoscuți pentru capacitatea lor de a deteriora colagenul, o proteină esențială pentru sănătatea și elasticitatea pielii. Când consumăm cantități mari de zahăr, nivelul de glucoză din sânge crește și stimulează procesul de formare a AGE-urilor.

Soluție: Alege fructe sau ciocolată neagră atunci când simți nevoia de ceva dulce. Studiile pe animale au demonstrat că afinele, în special, previn pierderile de colagen.

2. Fructoza

Siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, un substitut chimic al zahărului de masă, este folosit pe scară largă pentru îndulcirea băuturilor carbogazoase și a sucurilor de fructe. Această alegere aparent inofensivă poate avea consecințe semnificative asupra sănătății. Fructoza, principalul component al siropului de porumb, are mai multe efecte adverse. În primul rând, interferează cu capacitatea organismului de a utiliza cuprul, un mineral esențial pentru formarea colagenului și elastinei, două proteine vitale pentru menținerea sănătății pielii. Astfel, consumul excesiv de fructoză poate compromite elasticitatea și rezistența pielii. Pe lângă acest aspect, siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză este dens caloric și poate contribui la creșterea în greutate și la dezvoltarea unor afecțiuni precum diabetul și bolile de inimă.

Soluție: Există mai multe alternative sănătoase la siropul de porumb, printre care mierea de albine sau stevia rebaudiană.

3. Carnea procesată

Cârnații, salamurile, baconul și crenvurștii sunt câteva exemple de mezeluri care cauzează îmbătrânirea pielii. Aceste produse din carne procesată sunt adesea pline de sodiu, grăsimi saturate și aditivi, cum ar fi sulfiții, care pot afecta negativ aspectul și sănătatea pielii. Sodiul în exces poate duce la deshidratarea pielii, dându-i un aspect uscat și lipsit de strălucire. De asemenea, grăsimile saturate pot provoca inflamații în organism ducând la pierdea colagenului și a elasticității pielii și contribuind la apariția ridurilor.

Soluție: Optează pentru carne mai slabă, cum ar fi curcanul și puiul.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns