23% dintre locuințele din România au asigurare obligatorie împotriva dezastrelor (Interviu)

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Cred că este un cumul de factori. Unul dintre factori este cel menționat de dumneavoastră. Alți factori poate că țin de zona de informare, de insuficienta informare, de partea de educație financiară, de încredere. Cert este că vorbim despre reziliența unui stat și a societății românești până la urmă, a spus la RFI Alexandru Ciuncan, Preşedinte-Director General, UNSAR.

Reporter: România are unul dintre cele mai mari procente de proprietari de locuințe din Uniunea Europeană. Totuși, puțin peste două milioane de asigurări de locuințe erau încheiate la finalul anului trecut din aproape zece milioane de locuințe. Cum se explică aceste date? Este vorba doar despre lipsa de bani? Mulți ar invoca acest impediment.

Alexandru Ciuncan: Cred că este un cumul de factori. Unul dintre factori este cel menționat de dumneavoastră. Alți factori poate că țin de zona de informare, de insuficienta informare, de partea de educație financiară, de încredere. Cert este că vorbim despre reziliența unui stat și a societății românești până la urmă. Cum bine punctați, în țara noastră, doar 23% dintre locuințe sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAID. Aș vrea să subliniez cuvântul obligatorie. În timp ce în țări precum Polonia 60% dintre locuințe sunt asigurate. Iar în Ungaria, din informațiile furnizate de colegii noștri de acolo, undeva între 70% și 80%. Asta este referitor la asigurările obligatorii. Dacă vorbim despre asigurările facultative, care vin în completarea celor obligatorii, aici procentul este de 17%. Mergând mai departe, dacă ne uităm la regiunile care au fost afectate de inundații, respectiv regiunea sud-est și regiunea nord-est, acolo vorbim despre procente situate sub media națională.

Reporter: Fiecare locuință ar trebui asigurată printr-o poliță obligatorie. Ce este această poliță obligatorie? Există fel de fel de discuții cuonform cărora casele aflate în zone de risc se asigură mai greu.

Alexandru Ciuncan: România este unul dintre statele care a introdus un sistem de asigurare obligatorie a locuințelor tocmai datorită expunerii foarte mari pe care o avem ca țară. Există această poliță obligatorie PAID, care acoperă trei riscuri catastrofale, anume cutremure, inundații și alunecări de teren. Sumele asigurate sunt fie de 50.000 de lei, fie de 100.000 lei în funcție de tipul locuinței. Acestea sunt polițele obligatorii. Putem încheia o poliță de asigurare facultativă numai după ce am încheiat o poliță obligatorie. Polițele obligatorii se pot încheia pentru toate tipurile de construcții cu destinație de locuință. Există doar o excepție care se aplică doar pentru cutremure. Este vorba despre acele locuințe aflate în clasa de risc seismic I. Asta spune legea. Important este să ne asigurăm locuința la valoarea ei reală printr-o poliță facultativă. Asta este recomandarea noastră. Aici vine acest layer de poliță facultativă care oferă protecție extinsă la valoarea reală a clădirii, dar totodată ne permite să ne protejăm și bunurile. Putem să ne asigurăm și tot ceea ce înseamnă bunuri, de la electronice la electrocasnice la mobilier. Mai mult, printr-o poliță facultativă ne putem proteja și împotriva altor riscuri, furtuni, incendii, explozii.

Reporter: Câți dintre cei care au o asigurare obligatorie au și una facultativă?

Citește articolul pe rfi.ro

Leave a Reply