Citiți continuarea
Cum s-au modificat veniturile pensionarilor după recalculare? RFI România i-a adresat această întrebare directoarei Casei de Pensii din Iași, Maria Andronache.
Cea mai mare creștere în urma recalculării este de 8.000 lei. Este un pensionar care provine din mediul de afaceri. Evident că această persoană a avut și salarii foarte mari, deci și contribuții la bugetul de pensii foarte mari.
Cea mai mică sumă acordată după recalculare?
Este un leu. Cât privește media sumelor pe care le primesc vârstnicii după această recalculare avem doar o statistică provizorie. Ar rezulta că în medie, în județul Iași, creșterea a fost de 650 lei. În jur de 70% din pensionarii noștri primesc creștere chiar dacă unul primește un leu și alții 5000, 6.000 sau 8.000 lei.
Avem pensionari care au primit decizii prin care pensia se micșorează? Ce trebuie să facă în acest caz?
Trebuie să subliniem că pe decizia de recalculare sau pe oricare altă decizie emisă de Casa de Pensii se trece cuantumul pensiei rezultat dintr-un calcul matematic. Acest rezultat de foarte multe ori este sub pensia minimă de 1.281 lei. Dar pe cuponul de pensie la total de plată fiecare persoană are înscrisă suma de 1.281 lei care este pensia minimă garantată.
Citeste siMinistrul Muncii: Nicio pensie nu scade în urma recalculării
Deci, chiar dacă pe documentul primit acum pentru 1 septembrie pensia este mai mică de 1.281 lei, persoanele nu trebuie să intre în panică. Nu trebuie să se îmbulzească la casele de pensii și trebuie să înțeleagă că vor încasa în septembrie 1.281 lei. Iar această pensie minimă garantată are șanse să crească de la 01/01/2025.
Care au fost cele mai frecvente întrebări?
Cele mai frecvente întrebări sunt legate de acest cuantum minim al pensiei. I-am liniștit pe toți pentru că vor încasa în continuare aceeași pensie minimă. Dar au fost și persoane nemulțumite, deși aveau creșteri la pensie chiar și de 1000-1.500 lei. Au considerat că merită mai mult.
Au fost și pensionari care au venit spunând că eu nu merit suma asta și s-au arătat speriați de suma primită la recalculare?
Nu, n-am avut asemenea situații. Nu trebuie să dăm crezare zvonurilor și să luăm în brațe pe ”mi-a scăzut pensia”, pentru că legea spune clar că nicio pensie nu va scădea. Este pur și simplu aplicarea unei noi formule de calcul care se bazează pe numărul total de puncte dintr-un dosar de pensie care se înmulțește cu 81 lei.
Vin multe persoane și ne întreabă de ce nu au punctajul pentru armată de 0,25 de puncte, de ce n-au pentru facultate. Sunt prevederi din legea viitoare a pensiilor care se vor aplica celor care se vor înscrie la pensie începând cu septembrie 2024. Am intrat în fiecare dosar de pensie. Și asta subliniez pentru a înțelege pensionarii noștri care au sentimentul și senzația că e pensia greșită. Trebuie să aibă încredere în noi că am trecut prin fiecare dosar și acolo unde am găsit o greșeală, am reparat-o deja.