Citiți continuarea
RFI: Cartea dumneavoastră despre curățarea etnică în Palestina a fost reeditată în franceză de La Fabrique, după ce editorul inițial, Fayard, a anulat o reeditare și a retras-o din librării. Care a fost reacția dumneavoastră?
Ilan Pappé: Am fost surprins să aflu că Fayard a decis să oprească retipărirea și distribuirea cărții tocmai când aceasta redevenea populară. Au folosit pretexte tehnice… Acest lucru este legat de schimbarea de proprietate la Fayard. În opinia mea, a fost o încălcare flagrantă a libertății de exprimare. Dar aceasta depășește cazul meu, are de-a face cu vremurile în care trăim, în care ideologiile și pozițiile politice ne îngrădesc libertatea de exprimare – în special atunci când vine vorba de Palestina.
Problema antisemitismului ocupă un loc prioritar pe agenda politică atât a dreptei, cât și a stângii în Franța. Cum vedeți acest lucru?
Urmăresc dezbaterile din Franța, iar instrumentalizarea antisemitismului pare să fie o problemă. Este o dezbatere superficială. Totul este folosit ca un instrument politic. De către stânga, pentru a descuraja oamenii să voteze pentru dreapta, de către dreapta pentru a căuta sprijin islamofob din partea alegătorilor. Antisemitismul devine o minge de fotbal politică. Este o distragere a atenției de la abordarea problemei reale. Concentrându-ne pe antisemitism, evităm să ne întrebăm: ce este Europa astăzi? Putem accepta pozitiv tipul de Europă pe care noi înșine l-am creat pentru că am fost coloniști? Este genul de situație pe care am fi putut spera că societatea franceză o va trata serios, dar nu a făcut-o.
Ce v-a determinat să începeți să cercetați soarta palestinienilor după ceea ce ei numesc „Nakba”, strămutarea în masă cauzată de războiul arabo-israelian din 1948?
Când mi-am ales un subiect pentru doctorat, a devenit clar pentru mine că 1948 a fost un an definitoriu în istoria țării mele. Am început să scriu un doctorat când Israelul, Marea Britanie, Franța, Organizația Națiunilor Unite și Statele Unite au declasificat documente din 1948 pentru prima dată în 30 de ani. Ca istorici, urma să fim expuși pentru prima dată la documente pe care nimeni nu le mai văzuse până atunci. Am fost foarte curios să văd ce vor arăta arhivele în raport cu ceea ce știam deja din studiile mele, de la profesorii mei universitari, de la familia mea și așa mai departe. Habar nu aveam în ce mă bag.
A existat un moment în care v-ați dat seama că ați găsit ceva nou?
Îmi amintesc că foarte devreme am consultat documente din Marea Britanie, în special documente din arhivele militare israeliene. Am văzut lucruri care erau în contrast total cu ceea ce știam despre 1948. Am văzut primele ordine date unităților pre-statale ale armatei israeliene, primele ordine trimise de un comandament superior unităților. Și erau foarte clare: „Ocupați satul, ucideți oamenii, expulzați poporul „. Și apoi s-a întâmplat din nou și din nou. Și mi-am dat seama că era mai mult decât o simplă discuție despre faptele petrecute, ci că îmi submina vechea credință în întregul proiect al sionismului.