Listele „soroșiste” ale lui Georgescu și Musk? Programul unui dictator (Analist)

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Fostul candidat la prezidențiale a declarat că are lista cu „soroșiștii” care trebuie interziși odată ce va ajunge la putere, iar magnatul american, devenit membru important al Administrației Trump, a preluat pe X declarația lui Georgescu.

„George Soros a făcut pentru România mai mult decât orice minister din țara noastră”

O astfel listă video analizează și CNA-ul, spune Mircea Toma care adaugă că aceste liste care circulă în mediul online și referirea la ele reprezintă discursul urii, iar Călin Georgescu prezintă programul unui dictator în care adversarii trebuie interziși. Implicarea lui Musk, din poziția de demnitar american, în această situație nu îl onorează, adaugă oficialul român.

Mircea Toma: (Elon Musk, n.r.) pare să fie hotărât să demoleze foarte multe structuri care asistau în principal persoanele vulnerabile, la nivel global vorbesc. Mă refer aici în primul rând la intervenția pe care a avut-o la adresa USAID. Cu privire la opinia pe care a formulat-o susținându-l pe domnul Călin Georgescu: pe de-o parte, faptul că se amestecă fără niciun fel de scrupule în programul politic al unei țări europene, așa cum a făcut-o în Germania, îl descalifică, din punctul meu de vedere, ca diplomat, ca reprezentant notabil al unei țări care a fost până nu demult farul democrației în lumea care prețuiește această calitate a societății. Dar al doilea lucru care este de remarcat este referirea la „soroșiști,” o sintagmă lansată de ani buni deja în mai multe spații social-politice în Statele Unite, în Israel, în Ungaria. Soros a fost clădit ca mit al răului, o stigmă care este lipită de toți actorii publici care par să dea semne de interes pentru reforma democratică a mediului în care funcționează. George Soros, din punctul meu de vedere, a făcut pentru România, în perioada în care a avut fundația activă în România, mai mult decât orice minister din țara noastră, investind bani și plecând fără să ia vreun leu sau dolar din România. A investit (și, n.r.) în, și aici probabil că mulți nu știu, în agricultură, a asistat antreprenoriatul în agricultură, ca românii să se poată bucura de resursa naturală. Instrumentele folosite de Soros însă, par să nu fie pe placul multor politicieni.

„Soroșist” a devenit un substantiv comun care descrie un inamic al poporului

Reporter: Putem să spunem, să reamintim în câteva cuvinte personalitatea și ceea ce a făcut cu filantropia sa, George Soros în lume și în România?

Mircea Toma: În lume, a investit bani de ordinul miliardelor de dolari, în general, în țările care se află în dificultate, în care societățile sunt îngenuncheate de politicieni abuzivi, de regimuri autoritare. România a fost ajutată de Soros să se activeze din punct de vedere democratic până în momentul în care România a intrat în Uniunea Europeană, după care fundația și-a retras activitatea din România. Pentru că nu asiști o țară care e membră a Uniunii Europene, deci a evoluat democratic suficient ca să nu mai aibă nevoie de sprijin. Cea mai recentă investiție a lui Soros, despre care pot să spun multe pentru că am fost implicat direct, este o campanie care a durat 10 ani de zile pentru integrarea romilor în mai multe țări din Europa.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns