Citiți continuarea
Principalele declarații ale lui Mihail Neamțu la RFI:
”Nu-mi amintesc poziționări ale lui Călin Georgescu explicit favorabile Federației Ruse, îmi amintesc mai degrabă o pledoarie pentru pace”.
”Constat că aveți indignări selective, vă enervează câte un român care are nostalgii de tip unionist, dar nu vă enervează Zelenski care spune că noi am ocupat Bucovina de Nord”.
”Vladimir Putin este un dictator și un criminal, reprezintă un pericol pentru România și pentru Europa”.
”Noi nu credem că astăzi, la nivel social, există o problemă numită legionarism sau fascism”.
Realizator: Călin Georgescu a fost pus sub urmărire penală și se află sub control judiciar. Procurorii îl anchetează pentru mai multe infracțiuni, între care instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, fals în declarații și iniţierea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob. Sute de oameni s-au adunat miercuri în fața Parchetului General, pentru a-l susține pe candidatul prorus. Printre ei s-au aflat și parlamentari AUR. De ce?
Mihail Neamțu: Mă uit la felul în care formulați dvs. întrebarea și la apetitul pe care-l aveți pentru adjective: ”candidatul extremist”, ”candidatul prorus”. Deci dvs. încadrați deja discuția într-un sens ideologic.
Realizator: Nu este prorus?
Mihail Neamțu: S-ar putea să trebuiască să avem un plus de neutralitate. Cu siguranță, nu-mi amintesc poziționări explicit favorabile Federației Ruse, îmi amintesc mai degrabă o pledoarie pentru pace și cu siguranță, dv. pe logica pe care ați expus-o, l-ați acuzat și pe Donald Trump ca fiind un președinte prorus, nu?
Realizator: Vă amintesc că domnul Călin Georgescu a spus în decembrie că Vladimir Putin este ”un lider și un patriot”.
Mihail Neamțu: Din ce țin minte, se referea la percepția asupra lui și-mi amintesc că Traian Băsescu spunea despre percepția în Rusia la adresa lui Vladimir Putin ca fiind exact aceasta, el este perceput de ruși ca fiind un patriot, este o percepție, nu este o judecată obiectivă, pe care de altfel o vor avea istoricii. Dar dincolo de asta, văd apetitul de a așeza mereu câte un adjectiv în dreptul unei entități sau unui personaj politic. Or presa, din punctul meu de vedere, ar trebui să critice în primul rând Puterea, nu? Domnul Călin Georgescu nu reprezintă Puterea, reprezintă Opoziția. Dvs. aveți o plăcere deosebită de a ataca partidele de Opoziție, în mod special AUR și mai nou, iată, inclusiv un candidat independent.
”A fost extremist Carol I?”
Realizator: Presa independentă critică atât Puterea, cât și derapajele Opoziției, iar în cazul celor trei formațiuni extremiste din Opoziție sunt suficiente derapaje. Acum discutăm despre Călin Georgescu. Vă deranjează faptul că l-am făcut ”extremist”? Păi, prin toate declarațiile sale cam asta reiese, a făcut foarte multe afirmații care au aruncat în aer scena politică. El face declarații care contravin Constituției, a spus că România ar trebui să pretindă teritorii de la Ucraina, ”un stat inventat”, în opinia sa. Asta, apropo, este și retorica lui Vladimir Putin. AUR susține un om politic care dacă ajunge președinte, ar putea să declare război unui stat vecin prieten?