Abuzurile sexuale asupra copiilor sunt în creștere (Interviu)

Via: rfi.ro

Reporter: Știu că ați desfășurat un proiect în ultimul an. Despre ce este vorba?

Mihaela Dinu: Organizația Salvați Copiii în parteneriat cu Direcția de protecția a copilului Sector 6 am dezvoltat acest centru de oferire a serviciilor multidisciplinare copilului victimă a abuzului sexual sau a violenței deosebite sau martor la violența deosebită. Centrul oferă servicii multidisciplinare. Asta înseamnă posibilitatea de intervievare juridică, expertiză sau evaluare psihologică, intervenție psihologică, care în astfel de situații este de lungă durată și examinare medico-legală atunci când este dispusă de către procuror. Bineînțeles că la toate acestea se adaugă serviciile sociale.

Rep: De cât timp este nevoie pentru ca un copil care a trecut printr-un abuz, sexual sau de altă natură, să își revină?

Mihaela Dinu: Dacă vorbim despre un abuz sexual, vorbim despre cea mai gravă formă de abuz. Acolo regăsim și abuz emoțional și abuz fizic. De cele mai multe ori reechilibrarea emoțională, stima de sine a copilului, încrederea se recapătă în perioadă mare, în termen lung. De aceea și oferim psihoterapie și consiliere de lungă durată. Este important cât s-a produs abuzul, ce vârstă avea copilul, dacă a fost crezut în momentul în care a mărturisit pentru prima oară. Sunt mai mulți factori.

Rep: Câți copii ați ajutat până în momentul de față?

Mihaela Dinu: Cam 50 de copii au beneficiat de serviciile noastre din centru în decursul derulării acestui proiect.

Rep: Despre ce perioadă vorbim?

Mihaela Dinu: Vorbim despre deschiderea lui din martie 2022. Însă centrul a devenit funcțional în iulie 2022.

Rep: Cum se prezintă acești copii în momentul de față?

Mihaela Dinu: Sunt copii pe care am putu să îi urmărim în sensul de stare emoțională, de depășire a traumei în momentul în care ei au rămas la noi la terapie în centru și au beneficiat de aceste servicii. Dacă ei au fost doar intervievați, iar procurorul nu dispune și parcurgerea celorlalte servicii, nu stă în competența noastră să urmărim parcursul acestor copii. Însă, parcursul lor este urmărit de autoritățile pentru protecția copilului.

Rep: Cum ajung acești copii la dumneavoastră?

Mihaela Dinu: Conform legislației din România, referirile vin fie prin intermediul poliției și a parchetului, fie prin sesizări de la direcțiile de protecție a copilului, prin DGASPC-urile din București.

Rep: Decide poliția, protecția copilului dacă rămân la dumneavoastră, dacă merg în altă parte? Care e procedura?

Mihaela Dinu: După intervievarea juridică procurorul dispune serviciile necesare fiecărui caz în parte. De cele mai multe ori copilul este trimis la expertiză și evaluare psihologică. După aceea se ia decizia dacă va face sau nu psihoterapie. În funcție de fiecare caz se decid serviciile sociale, se face un plan de intervenție de servicii pentru copil și se urmărește acest plan de servicii.

Rep: Sunt mai expuși abuzurilor copii dintr-un anumit mediu social?

Mihaela Dinu: Am putea spune că există o vulnerabilitate în rândul copiilor care sunt lipsiți de resurse materiale pentru că sunt atrași de această parte materială. Vorbim despre copii care nu frecventează foarte des școala sau nu au rezultate școlare foarte bune, în sensul că nu sunt interesați de partea aceasta.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns