Achiziții în sectorul bancar. Scade concurența?

Via: rfi.ro

La sfârșitul săptămânii trecute, a fost anunțat acordul de vânzare al OTP Bank din România către Banca Transilvania. Este o tranzacție care atrage atenția din mai multe puncte de vedere. Prima întrebare este: de ce a vândut OTP Bank operațiunile din România? OTP Bank este prezentă pe piața locală de 20 de ani, timp în care a ajuns la o cotă de piață de 2,64% în funcție de active, ceea ce înseamnă 420.000 de clienți persoane fizice, 22.000 de clienți persoane juridice, 1.800 de angajați și 96 de sucursale.

Cifrele sunt la un nivel rezonabil, dar indicatorii ascund o problemă. Este vorba despre faptul că OTP Bank România suferea de o criză de creștere. Adică, după atât de mulți ani de prezență pe piața românească banca nu mai putea să aibă o creștere organică. OTP a încercat să devină mai mare în România prin achiziții, dar, din diverse motive, tranzacțiile au fost blocate. Cu mulți ani în urmă, OTP Bank România a cumpărat RoBank și Millennium Bank. Mai recent, OTP nu a primit acordul de la Banca Națională a României pentru a prelua Banca Românească, iar intenția de achiziție a Garanti Bank nu a fost dusă până la capăt.

Cert este că OTP Bank România nu a mai reușit să facă nicio achiziție pe piața locală, nu a mai crescut organic și drept urmare a luat decizia de a-și vinde operațiunile din România.

De ce a cumpărat Banca Transilvania? Pentru că în ultimii ani, banca din Cluj-Napoca a dus o campanie reușită de achiziții. Au fost, pe rând, Volksbank, Banc Post, Idea Bank și două bănci din Republica Moldova. Rezultatul acestor cumpărări a fost că Banca Transilvania a ajuns cea mai mare bancă de pe piața românească având o cotă de 20%, în funcție de active, patru milioane de clienți, 10.000 de angajați și o rețea extinsă de agenții. Cu achiziția OTP Bank România, Banca Transilvania ajunge la o cotă de piață de aproximativ 23%, ceea ce nu este deloc puțin.

Prețul pe care Banca Transilvania îl plătește pentru OTP Bank România nu este mic, 347,5 milioane de euro, dar achiziția merită fiecare ban dacă ar fi să ne uităm la ceea ce a cumpărat. De remarcat că tranzacția ajunge la 1,7 miliarde de lei, ceea ce este aproape egal cu profitul net obținut de Banca Transilvania în primele nouă luni ale anului 2023. Este un sacrificiu pe care îl fac acționarii.

Este clar că o consolidare a Băncii Transilvania înseamnă și o consolidare a capitalului românesc în sistemul bancar. Există, de altfel, o schimbare majoră în ultimii ani, în ceea ce privește revenirea capitalului autohton pe piața bancară. Nu este vorba doar despre capitalul privat, ci și cel de stat, dacă ne gândim la achiziția Băncii Românești de către Eximbank și la creșterea continuă a cotei de piață pentru CEC Bank.

Desigur, creșterea capitalului local în sistemul bancar trebuie înțeleasă în sensul corect. Adică, unii își pot imagina că băncile cu capital autohton, în special cel de stat, ar putea avea obligația să acorde credite cu dobânzi mai mici sau preferențiale.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns