Acoperirea vaccinală în România, în scădere. “Să nu uităm problemele cu aprovizionarea vaccinurilor. Îi convingi, dar tu nu ai nimic...

Via: rfi.ro

”Strategia naţională de vaccinare aprobată prin hotărârea guvernului României este o parte a strategiei naţionale de sănătate. Principiul care a stat la baza realizării acestei strategii, este vorba despre faptul că vaccinarea reprezintă un drept şi nu reprezintă o obligaţie. Tot ceea ce este conţinut în această strategie se referă la dreptul oamenilor din România de a fi informaţi corect, de a se vaccina, iar autorităţile, instituţiile specializate medicale sunt responsabile pentru asigurarea acestor lucruri”, a spus ministrul Sănătăţii, marți, în plenul Senatului.

Alexandru Rafila a prezentat cele şase principii de bază ale acestei strategii: asigurarea drepturilor tuturor cetăţenilor, indiferent de vârstă, de a opta pentru utilizarea vaccinurilor în vederea menţinerii sănătăţii, creşterea gradului de conştientizare a utilizării vaccinurilor prin informare corectă, asigurarea accesului la vaccinare pentru grupurile de populaţie cu risc mai mare de îmbolnăvire, respectiv pacienţii cu boli cronice, sustenabilitatea aprovizionării cu vaccinuri , adaptarea măsurilor de protejare a populaţiei fie că este vaccinată fie că este nevaccinată şi consolidarea sistemului de supraveghere a bolilor infecţioase prevenibile prin vaccinare.

”Acestea sunt principiile de bază iar conţinutul acestei strategii nu are nimic de-a face cu obligativitatea vaccinării şi dimpotrivă, dreptul cetăţeanului în ceea ce priveşte opţiunea sa este respectat. Opţiunea sigur că este a cetăţeanului şi cred că toţi avem o responsabilitate ca să ne protejăm copiii împotriva principalelor boli transmisibile care fac ravagii”, a spus Rafila, scrie news.ro. El a spus că dă un singur exemplu, rujeola, pojarul ar face în fiecare an 1,5 milioane de victime la nivel global dacă nu ar fi vaccinarea. Ministrul a mai arătat că în ultimii 12 ani, conform statisticii pe care o are ministerul în momentul de faţă, acoperirea vaccinală în România a scăzut de la peste 90 % cât era în 2010 la în jur de 80 % la vaccinurile uzuale.

“Părinții se informează din articole de pseudo-știință și atunci refuză vaccinarea”

“Într-adevăr, în unele zone ale țării, a scăzut acceptarea părinților de a-și vaccina copiiii. Ei se informează din alte surse, nu din surse medicale. Pe internet se găsesc o mulțime de articole fără niciun substrat științific, și unii părinți cred acele articole de pseudo-știință și atunci refuză vaccinarea. Mai există și părinții care nu refuză, pe față, vaccinarea, dar sunt indeciși. Noi le oferim tututor consiliere și le explicăm care este importanța vaccinului în viața copilului.

Pe de altă parte, să nu uităm problemele cu aprovizionarea vaccinurilor, probleme care au existat în ultimii ani. De exemplu, anul trecut nu s-au găsit vaccinurile pentru 6 și 14 ani, în timp ce vaccinurile pentru sugari, ne-au fost livrate de la Direcția de Sănătate Publică procentual: 15%, 20%. Au fost mari probleme cu aprovizionarea și în momentul în care tu ca medic planifici copiii la vaccinare și nu ai vaccin, părintele spune <OK, astăzi vreau să vin să-mi vaccinez copilul>, luna viitoare întreabă unde e vaccinul. ..La un moment dat, apare o schimbare în mentalitatea părintelui și nu mai vrea să vină cu copilul la cabinet. Este foarte greu cu cei indeciși: îi convingi să vină la vaccinare, dar tu nu ai nimic în frigider.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns