Acte de vandalism în bibliotecile din Germania. Reîncep autodafé-urile?

Via: rfi.ro

Când personalul bibliotecii din cartierul Tempelhof-Schöneberg din Berlin a hotărât să dezvăluie pagubele aduse cărților, a făcut-o cu sentimentul că se confruntă cu “un atac asupra democrației”.

Bibliotecari se obișnuiseră să descopere din când în când svastici sau insulte scrise cu creionul pe cărți, explică pentru AFP Boryano Rickum, directorul bibliotecii. Dar acum “s-a depășit limita”.

El a păstrat zeci de cărți în care, în perioada 2021-2022, au fost găsite insulte mâzgălite și pagini tăiate intenționat.

Este vorba în general de cărți care abordează istoria feminismului, analizează critic grupurile de extremă dreapta sau sunt biografii ale unor personalități politice ecologiste.

După ce au tras semnalul de alarmă, reprezentanții bibliotecii Tempelhof-Schöneberg au constatat că nu este vorba de un caz izolat.

În anul 2022, coperțile unor cărți despre extrema dreaptă au fost vandalizate într-o bibliotecă a Universității Tehnice din Berlin (TU). Pe o carte dedicată mișcării antifasciste, a fost mâzgălit mesajul ” extremiști de stânga”.

Nimic nu sugerează că acestea ar fi fost operațiuni coordonate sau provenite de la organizații politice.

Un suspect a fost inculpat în urmă cu câteva luni în legătură cu seria de acte de vandalism comise la biblioteca Tempelhof-Schöneberg. Potrivit presei, era vorba de un bărbat în vârstă de 30 de ani care a acționat singur.

“Părea să fie vorba de o tentativă de a împiedica o discuție critică despre extremismul de dreapta și nazism”, spune domnul Rickum.

Război cultural?

Potrivit celor implicați, aceste acțiuni reflectă un context îngrijorător în țară, unde partidul de extremă-dreapta AfD a înregistrat o ascensiune rapidă în sondaje în ultimul an.

Anul trecut, în München, când o bibliotecă locală a programat o sesiune de lectură destinată copiilor, având ca invitați doi artiști travestiți și un tânăr autor transsexual, aceasta a fost bombardată cu mesaje pline de ură. În ziua evenimentului, grupuri de extremă dreapta și persoane care se opun avortului au protestat în fața clădirii bibliotecii.

Tot anul trecut, MBR, o asociație care se opune extremei drepte, a publicat un manual de 60 de pagini pentru a ajuta bibliotecile să se adapteze în “războiul cultural” purtat cu extrema dreaptă.

Prin vizarea bibliotecilor, “extrema dreaptă încearcă să răstrângă limitele a ceea ce se poate spune”, spune Bianca Klose, președintele MBR.

Conform doamnei Klose, AfD, care are tot mai mulți aleși locali, “încearcă să-și folosească puterea pentru a influența politica de achiziție a bibliotecilor”.

Reprezentanții lor întreabă de ce anumite cărți, în special cele ale editurilor de dreapta, lipsesc din colecții.

În Germania, vandalismul împotriva cărților evocă practica autodafeurilor naziste, care viza distrugerea cărților considerate “non-germane”.

https://dexonline.net/definitie-autodafeu

La scurt timp după venirea naziștilor la putere în 1933, aceste acțiuni au vizat în mod sistematic operele scriitorilor evrei, marxiști și pacifiști.

La Tempelhof-Schöneberg, răspunsul la atacuri “a fost să se concentreze asupra cărților deteriorate”, explică dl Rickum.

Autorii cărților vandalizate au fost invitați să participe la discuții despre ideile lor, iar personalul bibliotecii a inițiat un grup de lectură în jurul acestor lucrări.

Federico Quadrelli, în vârstă de 37 de ani, care conduce voluntar acest grup, îl consideră “un loc unde oamenii se pot întâlni și discuta despre subiecte importante și actuale”.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns