Agricultorii moldoveni, cu tractoarele la protest. Drumul spre PTF Leușeni-Albița ar putea fi din nou blocat

Via: rfi.ro

După ce luni au blocat până seara drumul de acces spre punctul de trecere Leușeni – Albița, marți, fermierii au revenit din nou cu tehnică agricolă. Agricultorii susțin că dacă până miercuri, la ora 9:00, autoritățile nu vor accepta să discute cu agricultorii protestatari, circulația spre punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița va fi blocată pe ambele sensuri.

Protestul agricultorilor a trezit nemulțumirea a zeci de șoferi care au trecut vama, pe sensul de intrare în R.Moldova. ”Mergeți și protestați la Parlament, de ce creați probleme aici, la vama. Am mers 2 mii de km și vreau să ajung acasă”, spune un șofer, ajuns în R.Moldova, dar blocat la punctul de trecere a frontierei.

Potrivit Asociației Forța Fermierilor din R.Moldova, ”situația în sectorul agrar devine tot mai dezastruoasă în urma majorării continuă a costurilor la inputuri, problemelor cu creditarea ramurii și prețurilor tot mai mici la materia primă agricolă, ceea ce nu se reflectă la prețurile produselor finite agroalimentare pentru populația. Mulți fermieri mici nu dispun de resurse necesare pentru începerea lucrărilor agricole de primăvară”.

În contextul protestelor fermierilor de la postul vamal Leușeni, Serviciul Vamal reiterează recomandarea pentru transportatori și călători, să opteze din timp pentru posturile vamale Sculeni-Sculeni, Costești-Stînca sau Leova- Bumbăta(program de lucru 08:00-20:00), ”pentru a evita eventualele neplăceri și întârzieri”.

De partea sa, ministrul Agriculturii și Indrustriei Alimentare, Vladimir Bolea, susține că într-o perioadă plină de provocări, ”Guvernul a fost alături de producătorii agricoli, a demonstrat angajament ferm pentru dezvoltarea unei agriculturi sustenabile și a oferit sprijin”. ”În jur de 400 agricultori vor beneficia de aproximativ 2500 lei (cca 130 euro) la ha. Suportul a fost votat de Guvern. În această săptămână va fi trecut în Monitorul Oficial și imediat agricultorii vor putea aplica dosarul cu toate actele constatatoare”, afirmă ministrul moldovean.

Potrivit lui Bolea,”între anii 2020 și 2023, au fost mobilizate resurse importante din bugetul de stat, fiind acordate subvenții în valoare totală de aproape 6 miliarde de lei, prin intermediul AIPA. Suplimentar acestui efort a mai fost alocată suma de 313,77 milioane de lei din Fondul de Intervenție al Guvernului și din surse externe, subliniind o dedicare constantă pentru susținerea agricultorilor noștri”.

În anul 2024, pe lângă fondul de subvenționare cu o valoare de 1.6 miliarde lei, la inițiativa Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, au fost alocate alte 50 de milioane de lei, din Fondul de Intervenție a Guvernului, pentru a ajuta agricultorii care au suportat pierderi în urma calamităților din vara anului 2023, mai precizează ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns