ANALIZĂ. De ce protestează studenții din SUA? Principalele revendicări

Via: hotnews.ro

Protestele față de războiul dintre Israel și Hamas au atins punctul de fierbere în universitățile din SUA, poliția fiind implicată în ciocniri cu protestatarii pro-palestinieni care au instalat tabere în zeci de campusuri, fiind efectuate peste 500 de arestări.

Proteste pro-Palestina la New YokFoto: Allison Bailey/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Experții citați de Sky News ne explică care sunt revendicările lor, cum au escaladat lucrurile și unde au fost arestați oamenii? Iată ce s-a întâmplat până acum.

Despre ce sunt protestele?

Mesajul studenților din tabere a fost simplu: vor ca universitățile lor să nu mai aibă legături cu Israelul sau cu orice companie care sprijină războiul din Gaza.

Această cerere își are rădăcinile în mișcarea Boicot, dezinvestire și sancțiuni, o campanie veche de zeci de ani împotriva politicilor Israelului față de palestinieni. Dar specificul variază de la un grup de protestatari la altul, în diferite universități. Printre acestea se numără aceste cereri cheie:

Nu mai faceți afaceri cu producătorii de armament militar care furnizează arme Israelului.Nu mai acceptați bani pentru cercetare din partea Israelului pentru proiecte care ajută eforturile militare ale țăriisă fie mai transparenți în ceea ce privește banii primiți de la Israel și pentru ce sunt folosițiSă nu mai investească fondurile de investiții ale facultăților cu manageri care profită de pe urma companiilor sau contractorilor israelieni.

Aproximativ 100 de universități din SUA au raportat donații sau contracte din Israel în valoare totală de 375 de milioane de dolari în ultimele două decenii, conform bazei de date a Departamentului pentru Educație.

În mai multe campusuri au avut loc, de asemenea, contraproteste pro-Israel, iar unii studenți evrei au declarat că protestele au deviat spre antisemitism și i-au făcut să se simtă nesiguri în incinta universității lor.

Protest pro-palestienieni în campusul Universității California de SudFoto: Amy Katz / Zuma Press / Profimedia Images

Ce a declanșat protestele?

Protestele în masă s-au intensificat dramatic în întreaga țară după ce studenții au instalat miercuri, 17 aprilie, o tabără de corturi la Universitatea Columbia din New York, cerând ca școala să se delimiteze de companiile despre care susțin că „profită de pe urma apartheidului israelian”.

A fost o strategie pe care un mic grup de studenți activiști pro-palestinieni o plănuia de luni de zile, deși unul dintre ei, Elea Sun, absolventă a Universității Columbia, a declarat că o mare parte din protestele ulterioare au fost spontane.

„A fost multă muncă, multe întâlniri, iar când am reușit în cele din urmă, nu aveam nicio idee despre cum va merge”, au spus ei. „Nu cred că nimeni nu și-a imaginat că va decola așa cum a făcut-o”.

De ce s-au radicalizat protestele

Poliția a încercat să evacueze tabăra pe 18 aprilie, arestând 108 protestatari în acest proces. Dar aceste arestări s-au dovedit a fi o sursă de inspirație pentru alți studenți din întreaga țară și i-au motivat pe protestatarii de la Columbia să se regrupeze.

A existat o oarecare coordonare în cadrul protestelor din întreaga țară, deoarece studenții de la Columbia au organizat o convorbire telefonică cu alte aproximativ 200 de persoane interesate să își înceapă propriile acțiuni în alte universități (integral pe Sky News).

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns