Apartamentele din blocuri cu risc seismic ar putea fi interzise la închiriere

Via: rfi.ro

Apartamentele care se află în blocuri cu risc seismic 1, ar urma să fie intezise la închiriere. Propunerea a fost inițiată de fostul ministru al Dezvoltării Attila Cseke (UDMR), in martie 2023, după seismele masive din Turcia și a fost adoptată de Senat fără amendamente. Votul final urmează să fie dat de Camera deputaților, unde nu a obținut deocamdată raportul Comisiei de administrație.

Se întâmplă după ce, din luna august a acestui an este în vigoare o lege care interzice activitățile comerciale sau afișele publicitare în blocuri cu risc seismic I și II. Prin această nouă lege se urmărește consțientizarea deținătorilor de clădiri avariate asupra pericolului pe care îl prezintă acestea în caz de cutremur major. Multe proprietăți de acest tip sunt amplasate în zone centrale și sunt oferite spre închiriere pe termen scurt. Scoaterea acestor proprietăti de pe aplicații ca Booking sau Airbnb ar fi dificilă dar nu imposibilă, spune la RFI Dr. Radu Zilișteanu, expert în Piața imobiliară: “Multe dintre clădirile care sunt pe lista de risc seismic I sunt situate în zonele centrale și semicentrale ale Bucureștiului și ale altor orașe și evident că atractivitatea lor din punct de vedere turistic este mare datorită situării și proprietarii lor având probabil dificultăți în a le vinde, sigur că încearcă să le înscrie pe platforme de închirieri pe timp limitat. Sigur că acești proprietari ar fi dezavantajați de o astfel de propunere…însă pentru securitatea turiștilor acesta este un lucru foarte bun. Asta denotă că statul român ia în serios această securitate a turiștilor, cel puțin din acest punct de vedere.

Reporter: Cum credeți că ar putea fi eliminate de pe Booking sau Airbnb sau alte platforme astfel de proprietăți, având în vedere că aceste platforme sunt destul de permisive în majoritatea cazurilor, iar clienții sunt străini și nu sunt la curent cu situația blocurilor cu risc seismic?

Radu Zilișteanu: Da, însă știți că pe clădirile astea este obligatoriu să fie acea bulină care semnalează faptul că acea clădire este cu risc seismic. Sigur, eliminarea de pe platforme ca Airbnb sau Booking ar fi destul de dificilă, însă aceste proprietăți pot fi totuși urmărite de către administrația statului. Și evident că dacă sancțiunile pentru o astfel de listare ar fi foarte mari, atunci sigur că proprietarilor le ar fi teamă să le mai promoveze.

Reporter: Ritmul în care sunt consolidate aceste clădiri este destul de lent ca să ne exprimăm elegant. Putem vorbi de un impact pe termen lung asupra prețurilor de vânzare a acestor imobile, în cazul în care ele nu vor mai putea fi închiriate?

Radu Zilișteanu: Bineînțeles. Lucrul ăsta se și vede în piață, adică impactul asupra prețurilor….în ceea ce privește ritmul de consolidare a acestor clădiri, chiar citisem un calcul, ar însemna câteva sute de ani dacă lucrurile ar merge în ritmul actual. Sigur că unele clădiri de acest gen sunt clădiri istorice. Statul are interesul să le păstreze în patrimoniul cultural, dar acest interes nu se manifestă și prin ritmul acestor consolidări.

Reporter: Credeți că blocurile comuniste pot fi mai rezistente în caz de seism față de clădirile noi?

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns