Atacat cibernetic, Institutul Regional de Oncologie din Iași a revenit la hârtie și pix

Via: rfi.ro

Institutul Regional de Oncologie din Iași, luni 12 februarie, puțin dupa ora 8. Inginerul Florin Trandabăț încearcă să acceseze Hipocrate. Sistemul Hipocrate a fost achiziționat de mai multe spitale din țară de la un furnizor de servicii . Iar Hipocrate nu a răspuns. Sute de pacienți așteptau pe hol, alții la chimioterapie.

Managerul Institutului Regional de Oncologie, Mirela Grosu a povestit: “În dimineața zilei de 12 februarie, de fapt, astăzi în jurul orei 7.30, am observat că sistemul informatic pe care îl utilizează Institutul Regional de Oncologie funcționează destul de greu. La un moment dat s-a oprit, n-am mai putut accesa serverele.

Am luat legătura cu colegul nostru, dl. Nicorici, că este informatician. La rândul lui a luat legătura cu reprezentanții firmei Hipocrate. Sunt cei care au sistemul informatic la noi, softul pe care noi îl utilizăm, este un soft integrat medical-economic, care urmărește pacientul din momentul în care intră în spital și până la externare.

Cei de la Hipocrate ne-au comunicat că este un atac cibernetic, că nu se poate accesa baza de date și că vor reveni cu amănunte”. Managerul Institutului Regional de Oncologie a luat legătura cu firma pe care au contractat-o pentru asistență tehnică pe securitatea rețelei:

”Avem Centrul de Screening de pe Sărărie, plus spitalizarea de zi…….avem foarte multe echipamente medicale legate în rețea și peste aproape 400 de terminale, calculatoare, laptopuri. Și riscul de a fi infectată toată rețeaua era mare.Cei de la firmă au scanat, au realizat o verificare a bazei de date și au observat că există ceva în sistemul informatic care începe să se extindă și atunci ei au venit cu recomandarea să se închidă toate serverele, să le deconecteze de la internet. Am încercat să luăm legătura cu cei de la Hipocrate. Dumnealor au anunțat DNSC-ul, departamentul de securitate cibernetică a luat legătura cu noi, le-am spus care sunt datele și informațiile de care noi dispunem” a subliniat managerul Institutului Regional de Oncologie din Iași, Mirela Grosu.

Înapoi la pix și hârtie

Așa că medicii si asistentele medicale s-au reîntors la foaia medicală, la hîrtie și la pix. Managerul IRO, Mirela Grosu a ținut să sublinieze: ” Am avut o ședință rapid cu toți asistenții, șefii de departamente și le-am spus să lucreze ca în urmă cu niște ani, când lucram cu pixul pe hârtie, adică recomandările de analize medicale s-au făcut pe foaie.

S-au listat analizele din calculator, rezultatele tot pe foaie, în așa fel încât medicii să prescrie tratamente în continuare. S-au făcut internări de zi și internări continue la fel pe foi, așa cum lucram și până avea la dispoziție așa de multe calculatoare. Astăzi s-au realizat în spitalizare de zi peste 56 de chimioterapii. Este zona de pe Sărărie, unde se fac doar internări de zi. S-au făcut 85 de internări de zi aici, la institut și 45 de internări continue”

Managerul Institutului Regional de Oncologie din Iași spune că a contractat o firme specializată pe securitate cibernetica și vrea să vadă ce breșe de securitate există.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns