Belgianul Wilson Fache – premiul ”Albert Londres” pentru cel mai bun jurnalist francofon

Via: rfi.ro

Premiul a fost acordat ”pentru abilitatea rară a câștigătorului de exprimare în cuvinte şi pentru talentul său de a transpune publicul într-o atmosferă specifică, oferind o experiență captivantă și memorabilă.”

Este pentru prima dată în cei 90 de ani de existență a premiului Albert Londres când un belgian câștigă la cea mai importantă categorie, presa scrisă, potrivit organizatorilor.

Premiul pentru audiovizual a fost acordat lui Hélène Lam Trong pentru documentarul său “Daech, les enfants fantômes” (difuzat pe France 5), despre copiii jihadiștilor francezi care au crescut în Siria.

În fine, al 7-lea premiu pentru carte i-a fost acordat lui Nicolas Legendre pentru “Silence dans les champs” (Ed. Arthaud), o anchetă despre industria agroalimentară din Bretania.

Pentru a marca cea de-a 90-a aniversare a premiului Albert Londres, juriul, alcătuit din foști laureați, s-a reunit la Vichy, orașul natal al lui Albert Londres (1884-1932), considerat părintele reportajului modern.

Premiul care îi poartă numele a fost acordat pentru prima dată în 1933, jurnalistului Emile Condroyer pentru reportajele sale din ziarul Le Journal.

Nouăzeci de ani mai târziu, într-un comunicat de presă, juriul ediției 2023 a lăudat “penelul rar” al lui Wilson Fache, “talentul său evocator” și “abilitatea de a-și purta publicul în atmosfere deosebite”.

Independență și… precaritate

“Nu sunt un jurnalist de investigație sau de știri fierbinți, ci un jurnalist de reportaj și de narațiune”, căruia îi place să descrie “atmosfere”, a declarat câștigătorul pentru AFP.

Wilson Fache, jurnalist independent în vârstă de 31 de ani, s-a specializat în acoperirea evenimentelor din Orientul Mijlociu și a subiectelor de actualitate internațională, pentru diverse platforme media precum RTBF, RFI, Libération, L’Orient-Le Jour, RTS, RTL, și altele.

“Este o mândrie pentru noi faptul că cei trei câștigători din acest an sunt jurnaliști independenți, deoarece suntem printre cei care se confruntă cu cele mai dificile condiții într-un domeniu afectat profund de criza presei”, a declarat jurnalistul.

După zece ani în jurnalism, el speră că acest premiu îi va ușura munca: “Lucrez ca freelancer, la cerere, și nu merg să acopăr știri pe teren dacă nu am destule comenzi de la ziare.”

Premiul pentru reportaj audiovizual a fost creat în 1985, iar premiul pentru cea mai bună “carte de investigație și reportaj” în 2017. Cei trei câștigători primesc fiecare câte 5.000 de euro.

În ce privește premiul acordat lui Hélène Lam Trong pentru “Daech, les enfants fantômes”, juriul a transmis că a dorit să recompenseze “un film despre așteptare și absență, în care copiii sunt filmați cu mare demnitate”.

În cele din urmă, juriul a lăudat “munca de investigație de lungă durată” a lui Nicolas Legendre pentru cartea sa “Silence dans les champs”: “această explorare a industriei agroalimentare din Bretania este o lucrare dificilă, strălucitoare și bine documentată, care dezvăluie o atmosferă subtilă de ierarhie socială”, a apreciat juriul.

Pentru a fi eligibili pentru premiul Albert Londres, candidații trebuie să vorbească limba franceză și să aibă sub 41 de ani.

Jurnaliștii se pot înscrie individual: nu este necesar să fie recomandați de un ziar, de un post de televiziune, de o companie de producție sau de un editor.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns