BNR: românii vor plăti tot mai greu ratele. “Avertismentul trebuie luat în considerație cu mare seriozitate” (Interviu)

Via: rfi.ro

Instituția bancară avertizează că tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea conduce la o nouă creștere explozivă a prețurilor. Majorările de preț vor fi în principal la carburanți. De aici, vor rezulta și alte scumpiri. Din acest motiv, românii cu credite vor avea tot mai mari dificultăți în achitarea ratelor.

Acest avertisment trebuie luat in consideratie cu mare seriozitate, dar nu trebuie să intrăm nici în extrema cealaltă de a gândi că suntem într-o situație gravă spune la RFI, analistul economic Aurelian Dochia.

Reporter: Cât de serios este acest avertisment?

Aurelian Dochia: Cred că trebuie luat în considerație cu mare seriozitate. Totuși, nu trebuie să intrăm nici în extrema cealaltă de a gândi că suntem într-o situație gravă. Să ne amintim de anii 2008 – 2009, de criza financiară din acel moment. Nu suntem nici pe departe într-o situație similară. Dar, probleme pot să existe. Aș vrea să cred că nu numai în România există o astfel de îngrijorare și nu numai legată de creditele populației. Există multe alte sectoare care sunt puternic afectate, tot ceea ce înseamnă construcții, spații comerciale, spații de birouri, care în multe țări au început să producă îngrijorare. De asemenea, se observă și creștere a cererilor de intrare în insolvență. Sunt multe semne care arată că 2024 va fi un an cu provocări pentru sistemul financiar-bancar.

Rep: De ce ar fi mai afectați cei care și-au amânat ratele în pandemie față de ceilalți? Încă nu s-au redresat economic?

Aurelian Dochia: Da, încă nu s-au redresat. Și în plus, această amânare nu face decât să se acumuleze dificultățile mai departe. Întotdeauna astfel de soluții nu sunt decât aparent ajutătoare pentru că povara se mută în anii următori, inevitabil cu acumularea dobânzilor pentru perioada respectivă.

Rep: Tot mai mulți români ajung să apeleze la instituții nonbancare, spune Banca Națională. Cât de recomandat este să apelăm la astfel de instituții?

Aurelian Dochia: Fiecare își caută soluțiile cele mai potrivite. În unele cazuri consumatorii sunt atrași, cel puțin, de condițiile inițiale pe care le oferă instituțiile nonfinanciare și mai ales de condițiile mult mai relaxate. Băncile sunt mai exigente atunci când acordă credite clienților. De altfel, sunt supuse și unor restricții mai mari din partea Băncii Naționale. Atunci, clienții, de multe ori, se îndreaptă către astfel de instituții, fără să se uite neapărat la dobânzi, în speranța că vor reuși să se descurce. Dar fiecare trebuie să își facă foarte bine analize pentru că este o iluzie sau o bucurie atunci când iei niște bani și o mare tristețe când trebuie să plătești datoriile în perioadele următoare. De multe ori facem greșeli dintr-astea. Ne lansăm în niște credite mai mari decât ne putem permite.

Rep: Economiștii de la Banca Națională avertizează că în următorii doi ani rata șomajului ar urma să urce la 5%. Care ar putea fi domeniile cele mai afectate?

Aurelian Dochia: Din evoluția de până acum am observat că industria este o zonă care are dificultăți. A avut contracții în 2023. Își revine destul de greu. Cu toate astea, șomajul nu a crescut.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns