Bruxelles este luat cu asalt treptat de agricultori

Via: rfi.ro

Diferite tronsoane de autostradă sunt blocate de aproximativ 24 de ore în Valonia, cu precădere ieșirile spre capitala Bruxelles.

Agricultorii valoni sunt acum treptat susținuți și de colegii flamanzi care sosesc din nord.

Toți s-au mobilizat urmând modelul francez și cer flexibilizarea normelor de mediu care sunt prea scumpe și deci prea constrângătoare. Ca și agricultorii români, cei francezi și belgieni cer o revizuire a normelor noii Politici Agricole Comune care a intrat în vigoare în 2021.

Normele leagă 30% din subvenția directă a fermierilor de respectul normelor de mediu impuse, printr-o decizie comună, de Parlamentul European și de statele membre UE.

Pentru agricultorii din statele care au subvenție mică la hectar (ca România, Lituania, etc), această decizie a fost o catastrofă.

La bază, propunerea a fost în mare parte gândită de serviciile fostului comisar european al Green Deal, Frans Timmermans, care a părăsit Bruxelles-ul în 2023 pentru politica olandeză.

Europarlamentarii au mers chiar mai departe apoi în a constrânge activitatea fermierilor, iar printr-un compromis găsit cu statele membre textul a fost puțin flexibilizat în 2020.

Majoritatea sindicatelor agricole cer acum revizuirea normelor GAEC 7 (pășunile obligatorii) și GAEC 8 (rotația culturilor), dar Comisia Europeană se opune.

Cabinetul Ursulei von der Leyen spune că normele de mediu nu trebuie diluate, altfel angajamentele internaționale ale UE în materie de ecologie nu mai pot fi respectate.

Doar cabinetul comisarului agriculturii Janusz Wojciechowski dorește schimbarea regulamentului privind rotația culturilor.

La Comisia Europeană a început prin urmare un proces de reflexie asupra schimbării a ceea ce se poate schimba pentru a da impresia celor din stradă că lucrurile se ameliorează.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns