Bugetul Securității Sociale în Franța: Prim-ministrul Michel Barnier utilizează articolul 49.3 din Constituție

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Premierul Michel Barnier a decis să utilizeze articolul 49.3 din Constituție pentru a trece, fără votul deputaților, proiectul de lege privind finanțarea Securității Sociale.

Este pentru prima dată când actualul guvern recurge la acest articol pentru a trece un proiect de lege.

Gestul său intervine după ce anunțase chiar încă o concesie făcută deputaților de extremă dreaptă și anume, că proiectul de lege nu conține nicio dispoziție referitoare la diminuarea nivelului la care se fac rambursările medicamentelor, în 2025.

“Momentul adevărului a venit”, a spus premierul în fața deputaților care trebuie să decidă dacă “Franța va avea un text financiar responsabil, indispensabil și util, francezilor”… după cum s-a exprimat Michel Barnier.

Imediat, deputații de la stânga radicală La France Insoumise au părăsit sala iar ulterior au anunțat că depun o moțiune de cenzură împotriva guvernului.

Iar grupul de extremă dreaptă Reuniunea Națională a anunțat pe rețeaua X că va vota cenzurarea guvernului Barnier.

Împreună, voturile de la stânga și a Reuniunii Naționale ar putea să ducă la căderea guvernului Michel Barnier. “Guvernul merită cenzura”, scrie RN pe rețeaua X.

“Francezii nu ne vor ierta că am ales interesele particulare în defavoarea viitorului națiunii”, și-a justificat decizia premierul Barnier și a dat asigurări că el a mers până la capătul dialogului cu toate grupurile politice, inclusiv cu Reuniunea Națională.

Cerințele Reuniunii Naționale

Versiunea definitivă a bugetului securității sociale a început să fie prezentată în Adunarea Națională începând cu ora 15h.

Cu puțin timp înainte, premierul Michel Barnier anunța ultímele concesii pe care le face.

Spre exemplu, el și-a luat angajamentul față de formațiunea de extremă dreaptă Reuniunea Națională că nu va scădea valoarea rambursărilor pentru medicamentele care sunt decontate de stat.

Inițial, guvernul Barnier a prevăzut să scadă cu 5% nivelul acestor rambursări.

Un anunț a fost făcut după ce premierul s-a întreținut telefonic cu Marine Le Pen, șefa grupului Reuniunii Naționale din Adunarea Națională.

Practic, această măsură făcea parte dintr-un pachet prezentat de Reuniunea Națională și în care se cerea guvernului să nu crească prețul electricității, să nu reducă ajutorul medical de stat acordat, în primul rând, imigranților și să realizeze o revalorizare a pensiilor.

Practic, a fost momentul de care a profitt Marine Le Pen pentru a-i cere marea cu sarea lui Michel Barnier.

Dar, pentru lidera extremei drepte, nu sunt suficiente concesiile făcute până acum de premier.

Asadar, stânga reunită în Noul Front Popular a promis că va depune o moțiune de cenzură în cazul în care Michel Barnier va utiliza articulul 49.3.

Iar cu voturile Reuniunii Naționale, există posibilitatea ca moțiunea să treacă iar guvernul Barnier să cadă.

Acum, trebuie spus că adoptarea unei moțiuni de cenzură ar fi o premieră din 1962 încoace, atunci când a căzut guvernul lui Georges Pompidou.

Iar în 2024, dacă posibila moțiune de cenzură chiar va duce la destrămarea actualului guvern ar însemna că el a avut cea mai scurtă durată de viață din istoria celei de-a V-a Republici.

Amintim că miniștrii guvernului Barnier au fost anunțați pe 21 septembrie 2024.

Citește articolul pe rfi.ro

Leave a Reply