Care este secretul fericirii? Finlanda și Danemarca l-au descoperit: un stat care funcționează și sauna

Via: rfi.ro

Publicitate

Recent, Organizația Națiunilor Unite a publicat o nouă ediție a raportului privind „cea mai fericită țară din lume”. Mai precis cetățenii cei mai fericiți din lume. Topul este publicat începând cu anul 2012 și își propune să promoveze principiile dezvoltării durabile. Anul acesta, la fel ca în ultimii șase ani, țările scandinave au ocupat primele locuri, în timp ce SUA și Germania au ieșit din top 20.

Pe primele două locuri la nivel mondial se află Finlanda și Danemarca. După publicarea clasamentului, mass-media internațională a încercat să explice ierarhia. „Financial Times” și CNN au publicat analize referitoare la modelul scandinav.

Finlanda este considerată o țară avangardistă în materie de egalitate de gen, încrederea cetățenilor în instituții și nivelul scăzut al corupției, iar toate acestea îi pot face fericiți pe cetățeni. Publicația britanică menționează că în anul 1906, Finlanda a fost primul stat din lume care a acordat femeilor dreptul de a alege și de a fi alese la nivel parlamentar.

De asemenea, anul trecut, revista „Reader s Digest” a făcut un experiment. A „pierdut” câte 12 portofele în 16 orașe din întreaga lume, în care se afla și un număr de telefon la care găsitorul putea suna. În Helsinki, 11 portofele din 12 au fost returnate. Totodată, conform indicelui Transparency International, Finlanda este a doua cea mai puțin coruptă țară din lume, iar pe primul loc se află Danemarca.

Sistemul de educație finlandez este cunoscut în toată lumea, asistența medicală de calitate și politicile publice favorabile familiei sunt câteva atuuri care îi pot face pe finlandezi să fie mulțumiți de viața lor.

Dar, mai există o explicație pentru locul Finlandei numită simplu: sauna. Este o tradiție nordică, dar care în Finlanda a căpătat amploare, astfel că, în acest moment, sunt 3,5 milioane de saune, mai mult de una la doi finlandezi. La care se adaugă cele peste 150.000 de lacuri, pădurile care ocupă 75% din suprafața țării, aurora boreală și chiar locuința lui Moș Crăciun.

Dar, o analiză CNN arată că diferențele dintre Finlanda și Danemarca sunt minime, iar ceea ce apropie cele două state nordice este o politică publică a bunăstării care îi ajută pe cetățeni să depășească momentele dificile din viața lor.

Ajutorul de șomaj, sistemul medical bine pus la punct și care nu impune facturi de plată mari pentru pacienți, un concediu post-natal de un an de zile în care statul plătește 75% din salariu, un sistem de educație gratuit care oferă burse studenților și sindicate puternice care negociază hotărât cu conducerea companiilor astfel încât Danemarca nu are nici măcar salariu minim. Sunt beneficiile publice care îi pot face pe danezi fericiți.

De asemenea, cetățenii au încredere în funcționarea instituțiilor, iar acest lucru creează o societate coezivă atât din punct de vedere economic, cât și social. Familia este importantă pentru danezi, în sensul că se dorește menținerea familiei unite și există obiceiul de a petrece timp împreună cu persoanele apropiate din familie. Aceasta este și explicația pentru care în cazul persoanelor de vârsta a treia Danemarca este chiar pe primul loc în topul fericirii.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns