Carnea de miel ajută la prevenirea anemiei, dar poate fi periculoasă pentru inimă! Cum ar trebui consumată pentru păstrarea efectelor...

Via: hotnews.ro

Carnea de miel, nelipsită de pe mesele românilor în perioada Paștelui, este o sursă importantă de proteine de înaltă calitate și este bogată în vitamine și minerale esențiale, cum ar fi fierul, zincul și vitamina B12, necesare pentru creșterea masei musculare și prevenirea anemiei. Cu toate acestea, consumul excesiv de carne roșie a fost asociat cu dezvoltarea bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer, așa că se recomandă moderația.

Carnea de miel reprezintă o sursă de proteine de înaltă calitateFoto: © Oksana Ermak | Dreamstime.com

Carnea de miel este un tip de carne roșie provenită de la oi domestice care au mai puțin de un an. Majoritatea mieilor ajung pe piață la aproximativ 6-8 luni. Mielul reprezintă una dintre cele mai vechi tipuri de carne obținută de la animale domestice, fiind inclus în alimentația umană cu aproximativ 9.000 de ani în urmă, în regiunea Orientului Mijlociu.

De-a lungul timpului, mielul a devenit nu doar o parte importantă a culturii alimentare, ci și un simbol al sărbătorilor și festivităților în multe culturi din întreaga lume.

Ce conține carnea de miel

O porție de 100 de grame de carne de miel gătita conține următoarele:

Calorii: 258Apă: 57%Proteine: 25,6 grameCarbohidrați: 0 grameZahăr: 0 grameFibre: 0 grameGrăsimi: 16,5 grame

Ca și alte tipuri de carne, mielul este compus, în principal, din proteine. În general, carnea de miel slabă, gătită, conține în jur de 25–26% proteine. Acest tip de carne reprezintă o sursă de proteine de înaltă calitate, furnizând toți cei nouă aminoacizi esențiali de care organismul uman are nevoie pentru a crește și pentru a se menține.

Astfel, consumul de miel – sau alte tipuri de carne – poate fi deosebit de benefic pentru culturiști, sportivi și persoane care se recuperează în urma unor operații.

Conținutul de grăsimi este, de obicei, între 17-21%, dar variază în funcție de mai mulți factori, precum și de dieta, vârsta, sexul și hrana animalului. Carnea de miel este compusă, în principal, din grăsimi saturate și mononesaturate – în proporții aproximativ egale – dar conține și cantități mici de grăsimi polinesaturate.

Astfel, o porție de 100 de grame de carne de miel gătită conține 6,9 grame de grăsimi saturate, 7 grame de grăsimi mononesaturate și doar 1,2 grame de grăsimi polinesaturate. Grăsimea de miel sau untura de miel conține, de obicei, niveluri ceva mai ridicate de grăsimi saturate decât carnea de vită și porc.

De-a lungul timpului, grăsimile saturate au fost privite ca un posibil factor de risc pentru bolile de inimă, dar studiile nu au reușit să stabilească o legătură clară între acestea.

În plus, untura de miel conține o familie de grăsimi trans diferită de cea din alimentele procesate. Unul dintre acizii grași prezenți în untura de miel este este acidul linoleic conjugat (CLA), considerat benefic pentru sănătate. Unele studii au demonstrat că CLA contribuie la reducerea masei de grăsime corporală în cazul persoanelor obeze, dar administrarea unor cantități mari prin suplimente poate avea efecte adverse asupra sănătății metabolice.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns