CE propune suspendarea parțială a plăților din PNRR | Nimeni nu va fi sancționat pentru pierderea acestor bani (Interviu)

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Mai exact, guvernanții numesc în continuare în fruntea companiilor de stat personaje susţinute politic, fără experienţă în domeniu, iar aceste numiri sunt netransparente. Totodată, Guvernul trebuie să reduca pragul de impozitarea a microîntreprinderilor de la 500.000 de euro pe an la 88.500 euro pe an.

Ce însemnă pentru economie pierderea acestor bani a explicat la RFI profesorul de economei Cristian Păun.

Reporter: Ce înseamnă pentru economie pierderea acestor bani?

Cristian Păun: Aparent nu înseamnă mare lucru dacă e să ne uităm la valoarea PIB-ului României, 300 de miliarde. Nu pierdem foarte mult. E 0.3% din PIB-ul anual. Nu ar fi un capăt de țară. Problema mare este că niște oameni sunt plătiți pentru a absorbi aceste fonduri în bugetul de stat și nu o fac. Niște oameni și-au asumat că fac niște reforme și nu le fac. Aceste reforme sunt o condiție esențială în cazul acestor bani.

Pe lângă faptul că pierdem bani, pierdem și reformele din spatele acestor bani și implicit una din șansele României nu doar de a absorbi niște bani nerambursabili, ci și de a se moderniza, a se eficientiza, a fi mai robustă, mai puternică în fața unor posibile crize.

Este interesant și ar fi foarte bine de scos în față toate acele jaloane ratate, care era ministerul care răspundea de implementarea acelor jaloane. Evident că astfel putem ajunge extrem de rapid la persoanele direct responsabile de neîndeplinirea acestor jaloane. Cred că acele jaloane ar trebui cel puțin aduse în fața opiniei publice, astfel încât în viitor să știm despre aceste persoane, să știm ce au făcut sau mai exact ce nu au făcut și de ce ne-au împins către această situație. Sunt sigur că nimeni nu va sancționa pe nimeni. Nimeni nu va trage la răspundere pe nimeni pentru pierderea acestor bani și pentru ratarea acestor reforme. De la bun început eu nu mi-am pus mari speranțe în acești bani din PNRR tocmai pentru că vedeam ce se întâmplă cu banii fără reforme în spate, acești bani europeni pe care mereu îi absorbim cu o întârziere de 4-5 ani față de ceea ce ar trebui să fie în mod normal. Noi nu suntem niște harnici în materie de fonduri europene. Nu le considerăm utile, nu le considerăm atractive, nu noi, ci politicienii din România.

Reporter: Ține doar de faptul că nu suntem harnici sau e altceva dincolo de a nu fi harnic?

Cristian Păun: Lipsesc și competențele necesare. Lipsesc și interesele. Există și interesele aferente. Lipsește voința politică. Până la urmă, acești bani europeni au dezinteres din partea autorităților noastre în spate pentru că ei presupun control, rigoare, transparență, ceea ce nu își dorește neapărat politicianul român.

Reporter: Ce înseamnă să lași niște bani să îți scape printre degete decât să faci niște reforme?

Cristian Păun: În primul rând, trecerea acestor proiecte pe bani publici din bugetul de stat pe deficit și datorie. Să luăm exemplul metroului din Cluj. Banii s-au dus către acest metrou. Eu am considerat-o de la bun început o tichie de mărgăritar, în bună măsură inutilă pentru Cluj.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns